GGO slecht voor bodemleven

Duitse minister neemt verstandige beslissing

De kringloop van het leven

Duitsland verbiedt teelt van transgene maïs MON 810

De Duitse minister van Landbouw en Consumentenzaken Ilse Aigner stelt een verbod in op de teelt van de transgene maïs MON 810, het enige genetisch gemodificeerde gewas dat in de Europese Unie verbouwd mag worden. Ze volgt daarmee het voorbeeld van Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Griekenland en Luxemburg. De Duitse landbouwers waren dit seizoen van plan om ongeveer 3.600 hectare MON 810-maïs in te zaaien, een stijging van iets meer dan tien procent in vergelijking met de 3.200 hectare van vorig jaar. | meer »


http://igitur-archive.library.uu.nl/dissertations/2005-0616-200013/sam.pdf

 

Ggo’s tasten gewicht en vruchtbaarheid van muizen aan

Het eten van genetisch gemodificeerde maïs leidt tot een lagere vruchtbaarheid en een lager lichaamsgewicht, althans bij muizen. De resultaten komen uit een onderzoek van de University of Veterinary Medicine in Wenen bij muizen die gevoed werden met genetisch gemodificeerd maïs van de Amerikaanse firma Monsanto. De studie toont aan dat muizen die de ggo-maïs in een periode van twintig weken te eten kregen, voor kleiner en magerder nageslacht zorgden dan muizen die conventionele maïs voorgeschoteld kregen.

De verschillen bleken “statistisch significant bij de tweede en derde borelingen”, aldus het onderzoek dat geleid werd door professor Jürgen Zentek. De resultaten van de testen bleken in een alternatieve opstelling minder duidelijk. Toch meent de milieu-organisatie Global 2000 dat er op lange termijn meer onderzoek nodig is.(GL)

Bron: Belga 13/11/2008