De kracht van water

Weinig mensen beseffen hoe belangrijk een evenwichtige waterhuishouding is om gezond en fit door het leven te gaan. 

Ons lichaam bestaat gemiddeld voor 70% uit water.  Water stroomt door ons hele organisme.  Het is een transportmiddel voor voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.  Goed georganiseerd water is betrokken bij alle belangrijke functies in ons lichaam, zoals het verwijderen van de afvalstoffen en het regelen van onze lichaamswarmte. 

Water is dus essentieel om te overleven.  Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel.  Zonder vocht slechts enkele dagen. 

Het menselijk lichaam verliest onder normale omstandigheden zo’n 2 tot 3 liter vocht per dag.  Dit vocht gaat verloren via de huid, de ademhaling, de nieren en het darmstelsel.  Via de voeding en regelmatig drinken moet dat verlies worden gecompenseerd.

1 liter vocht halen we uit onze vaste voeding.  Die andere 1.5 liter moeten we via drinken opnemen. Meer drinken is nodig bij warm weer, sportactiviteiten, koorts of verblijf in een warm vertrek.

Een goede stelregel is 30 ml water te drinken per kg lichaamsgewicht, dit buiten andere dranken om.

Als men veel water drinkt is het wel van groot belang dat men voldoende mineralen, spoorelementen en ongeraffineerd zout inneemt.

Man die water drinkt

Welke vloeistof moet je drinken?

Koffie, thee en alcohol zijn geen echte vochtleveranciers.  Deze dranken zetten de nieren aan tot een grotere urineproductie en ontrekken vocht aan het lichaam.

Bovendien leveren frisdranken en alcoholbevattende dranken zoals bier en wijn veel calorieën.  1 liter frisdrank bevat ongeveer 20 klontjes suiker.

De ideale drank is water.  Water bevat geen vet, geen suiker en geen calorieën.

Wat gebeurt er bij onvoldoende toevoer van water?

Prestaties: ons vermogen om prestaties te leveren is vooral afhankelijk van een evenwichtige waterhuishouding.  2% vochtverlies kan onze prestatie met 20% reduceren.

Concentratie: onze hersenen bestaan voor 90% uit vocht.  Hersenen zijn gevoelige organen en reageren heel kwetsbaar op vochtverlies. 

Zo kan bij onvoldoende vochttoevoer concentratieverlies en vergeetachtigheid optreden.  Vooral bij oudere mensen kan onvoldoende vochttoevoer tot verminderingen van geestelijke vaardigheden leiden.

Daarbovenop komt nog dat het dorstgevoel mindert naarmate men ouder wordt.  Uiteraard verdwijnt dit snel zodra de toevoer van vocht is hersteld.

Constipatie: personen die te weinig drinken hebben vaak last van verstoppingen.  Ons darmstelsel heeft voldoende vocht nodig wil de ontlasting soepel blijven en het lichaam probleemloos verlaten.

Vermageren: voor personen die willen afvallen, is water drinken heel belangrijk.  Indien je minder eet, ga je minder vocht binnenkrijgen via vaste voedingsmiddelen.  Bovendien wordt het hongergevoel onderdrukt als er voldoende water gedronken wordt.

Vermoeidheid en futloosheid: dit kan ontstaan als er onvoldoende vocht in het lichaam aanwezig is.  Dit omdat organen en hersenen niet meer voldoende van vocht worden voorzien.

Transpireren: per dag zweten we ongeveer ½ liter vocht uit.  Tijdens het transpireren verliezen we ook mineralen.  Het vocht en de mineralen die we uitzweten, moeten goed terug aangevuld worden, wil er een goed evenwicht blijven bestaan. 

Een atleet die matig tot zeer intensief sport, gaat veel meer vocht verliezen.  Voor deze mensen is het dus belangrijk om voldoende te drinken voor, tijdens en na elke sportinspanning.

Schoonheid: een andere niet onbelangrijke reden om voldoende water te drinken is onze huid.  Het bindweefsel slaat water op waardoor je huid soepeler wordt en rimpels minder snel optreden.

Gewrichten: ook onze gewrichten reageren op een tekort aan vocht.  Water houdt onze gewrichten soepel.  Een tekort aan vocht kan zelfs tot pijn leiden.

Nieren: voldoende drinken geeft minder kans op nierstenen.

De voedingswaarde van water

Omdat water geen calorieën levert, wil dat niet zeggen dat ze helemaal geen voedingsstoffen bevat. 

In water vinden we elementen terug zoals magnesium, calcium, natrium, kalium, fluoride en andere stoffen.  Ze zijn onontbeerlijk voor het menselijk organisme. 

Wie voldoende watervoorraad in zich opslaat, voorkomt problemen met de gezondheid.  Hier volgen de belangrijkste mineralen en sporenelementen en wat ze doen:

MineraalFunctie
Vanadium


Vanadium is een sporenelement waarvan het belang pas kort geleden bewezen is. Vanadium verlaagt een hoog bloedsuikerniveau door het effect van insuline op de cellen na te bootsen.

Ook voorkomt het tandbederf en het ondersteunt de productie van rode bloedcellen. Het bevordert normale weefselgroei en vetstofwisseling.

Ook verlaagt het de cholesterolopbouw in de bloedvaten en voorkomt het hartklachten en aanvallen.

-Verlaagt een hoog bloedsuikerniveau door het effect van insuline op de cellen na te bootsen.
-Voorkomt tandbederf.
-Ondersteunt de productie van rode bloedcellen.
-Bevordert normale weefselgroei en vetstofwisseling.
-Verlaagt cholesterolopbouw in de bloedvaten.
-Voorkomt hartklachten en -aanvallen.

Vanadium is een sporenelement

Natrium


Natrium regelt samen met kalium de vochthuishouding in een cel (osmotische druk). kalium verricht deze taak binnen in de cel en Natrium doet dit daarbuiten.

Het is betrokken bij het optimaal functioneren van de zenuwen en spieren. Ook zorgt dit mineraal mede voor de vorming van maagzuur. Natrium zorgt ervoor dat andere mineralen, zoals calcium, opgelost blijven in het bloed.

Ten slotte zorgt Natrium voor een gezond hartritme en is het betrokken bij de bloeddruk.

Belangrijke bronnen van Natrium zijn onder andere:

– Keukenzout (NaCl)
– Kaas
– Spek
– Gerookte ham
– Brood
– Boter
– Vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan natrium is 1 tot 3 gram.

Natrium is een macro-element.

Chloor


Chloor is noodzakelijk voor het vormen van maagzuur. Dit mineraal bevordert de reinigende werking van de lever zodat afvalproducten beter uit het lichaam verwijderd kunnen worden.

Chloor helpt de longen bij de uitscheiding van koolstofdioxide en het is betrokken bij het transport van hormonen. Het mineraal onderhoudt de gezondheid van gewrichten en pezen.

Voedingsmiddelen rijk aan chloor zijn:

– Keukenzout (NaCl)
– Zeewier
– Olijven.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid chloor is niet bekend. Wel wordt geadviseerd niet meer dan 15 milligram per dag te nemen.

Chloor is een macro-element.

Kalium


Belangrijke taken van kalium zijn het regelen van de bloedsuikerspiegel en het op peil houden van de vochtbalans. Verder is kalium betrokken bij de zenuwgeleiding en de spierfunctie. Het draagt zo dus ook bij aan een goed hartritme.

– Houdt de vochtbalans in de cellen op peil
– Stabiliseert de interne structuur van cellen
– Helpt samen met natrium de zenuwimpulsen geleiden
– Kan bescherming bieden tegen een beroerte
– Verhoogt atletische/sport prestaties
– Kan helpen bij de behandeling en voorkoming van kanker
– Activeert enzymen die de energieproductie beheersen
– Voorkomt en behandelt een hoge bloeddruk

Kalium is een macro-element.

Calcium


Calcium is het mineraal dat in de grootste hoeveelheid (ca. 1,5 kg) in het lichaam terug te vinden is. Calcium is nodig bij elke cel vernieuwing.

Van de totale hoeveelheid is 99% aanwezig in de botten en tanden. Calcium is een van de belangrijkste bouwstoffen van het skelet. Het resterende deel bevindt zich in de organen, het bloed en de spieren.

Calcium wordt in de spiercellen opgeslagen in bepaalde celorganellen (genaamd, het sarcoplasmatisch reticulum). Als er een zenuwimpuls van de hersenen naar een spier wordt gestuurd, komen daardoor de calciumionen vrij uit dit reticulum.

Hierdoor spant de spier zich aan. Het mineraal is onmisbaar voor een goede hartfunctie en het speelt een rol bij de zenuwimpulsoverdracht. Calcium heeft ook een regulerende werking op de bloeddruk en het is betrokken bij bloedstollingprocessen.


– Helpt osteoporose voorkomen en de klachten in het beginstadium hiervan te behandelen.
– Kan kanker helpen te voorkomen.
– Wordt gebruikt tegen hoge bloeddruk.
– Voorkomt hartklachten.
– Wordt gebruikt tegen artritis.
– Houdt de huid gezond.
– Verlicht spierkramp in de benen.
– Bevordert een regelmatige en krachtige hartslag.
– Helpt het lichaam bij de ijzerstofwisseling.
– Nodig voor het doorgeven van zenuwimpulsen en spierfuncties.

Calcium is een macro-element.

Magnesium


Magnesium wordt ook wel het antistress-mineraal genoemd. Dit mineraal is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen.

Magnesium versterkt bovendien het geheugen en het concentratievermogen. Verder is magnesium betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding en het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren.

Ten slotte is dit mineraal betrokken bij het vormen van sterke botten en tanden en is het werkzaam als co-factor van B-en C vitaminen.

– Helpt nier- en galstenen voorkomen
– Nuttig bij de behandeling van hoge bloeddruk.
– Nuttig bij de behandeling van prostaatproblemen.
– Nodig bij vele lichaamsfuncties, waaronder energieproductie en celdeling
– Essentieel voor het doorgeven van zenuwimpulsen
– Wordt gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk.
– Beschermt tegen hart- en vaatziekten.
– Helpt bij de behandeling van PMS klachten.
– Herstelt en onderhoudt de lichaamscellen
– Nodig voor de hormoonhuishouding
– Helpt bij de behandeling van ‘rusteloze benen’

Magnesium is een macro-element.

Ijzer


IJzer levert een belangrijke bijdrage aan het zuurstoftransport en de vorming van rode bloedcellen. IJzer is namelijk een onderdeel van de enzymen hemoglobine (in het bloed) en myoglobine (in de spieren) en andere enzymen. Verder is ijzer belangrijk in de energieproductie en het verhogen van de lichamelijke weerstand.

Vrouwen absorberen meer ijzer dan mannen, maar een ijzertekort komt meer voor bij vrouwen dan mannen. Dit heeft te maken met het bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook de bloedaanmaak voor de foetus, borstvoeding, en het gebruik van een spiraaltje, doen een grote aanspraak op de ijzerreserves van een vrouw.

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen vanaf de pubertijd tot aan de menopauze een groot risico lopen op een chronisch ijzer tekort. Zo kan er bloedarmoede optreden. Klachten van vrouwen met ijzertekorten zijn: vermoeidheid, een bleke huid, ademhalingsmoeilijkheden bij inspanning, hoofdpijn, hartkloppingen, een gebrekkige eetlust en tintelende handen en voeten.

– Verbetert lichamelijke prestaties
– Kan kanker helpen voorkomen
– Helpt leerproblemen bij kinderen voorkomen
– Vergroot de weerstand
– Voorkomt en geneest bloedarmoede door ijzertekort
– Verhoogt energieniveaus
– Bevordert een rustige slaap en houdt het energieniveau op peil

IJzer is een sporenelement.

Zink


Zink speelt een rol in honderden biologische processen in het lichaam. Het is onder andere betrokken bij de synthese van DNA, RNA en hormonen (testosteron). Het mineraal is ook betrokken bij de vitamine A-functie en bij het metabolisme van koolhydraten, alcohol en vetzuren.

Zink werkt als co-enzym van het enzym superoxide dismutase (SOD), dat het lichaam tegen vrije radicalen beschermt. Zink is ook van belang voor het immuunsysteem.

Symptomen van een te laag zinkniveau zijn: verminderde weerstand, haaruitval, vermoeidheid, witte plekken op de nagels, prikkelbaarheid, huidproblemen en een gebrekkige eetlust.

– Verhoogt de weerstand.
– Kan kanker helpen voorkomen.
– Voorkomt blindheid als gevolg van ouderdom.
– Verhoogt potentie en geslachtsdrift bij mannen.
– Behandelt en voorkomt onvruchtbaarheid.
– Houdt de zintuigen smaak, reuk en gezichtsvermogen in stand.
– Voorkomt haaruitval.
– Behandelt acné en andere huidaandoeningen.
– Wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis.

Zink is een sporenelement.

Borium


Onderzoek toont aan dat borium aan de lijst met essentiële mineralen moet worden toegevoegd. Het wijst erop dat dit sporenelement verantwoordelijk is voor het in balans houden van de calciumspiegel in het lichaam.

Op deze wijze zorgt deze stof mede voor de opbouw en instandhouding van sterke botten. Borium wordt tegenwoordig toegevoegd aan calciumpreparaten om botontkalking (osteoporose) te voorkomen.

Ook helpt borium om de kans op artritis te verkleinen. Men zegt dat borium het testosterongehalte bij mannen verhoogt, daarom wordt het door bodybuilders en atleten vaak gebruikt om spieren op te bouwen.

Boriumsupplementen worden meestal ingenomen in de vorm van natriumboraat.

– Helpt de kans op artritis te verkleinen.
– Helpt osteoporose voorkomen.
– Wordt gebruikt om spieren op te bouwen.
– Uitwendige behandeling van bacterie- en schimmelinfecties.
– Borium is betrokken bij de stofwisseling van calcium, magnesium en fosfor.

Borium is een sporenelement.

Chroom


Chroom is betrokken bij de HDL-cholesterol productie in de lever. Dit goede cholesterol heeft in tegenstelling tot het schadelijke LDL-cholesterol een positieve invloed op de gezondheid.

LDL-cholesterol kan op de vaatwanden gaan zitten, wat hart en vaatziekten veroorzaakt. HDL-cholesterol kan deze aanslag van LDL-cholesterol verwijderen.


Chroom helpt bij het omzetten van koolhydraten tot energie. Het reguleert ook de opname van insuline door de lichaamscellen. Er zijn aanwijzingen dat mensen met een lage bloedsuikerspiegel (en dus ook suikerpatiënten) gebaat zijn bij extra chroom.

– Helpt bij de regulering en de werking van insuline.
– Helpt bij de stofwisseling van koolhydraten en vetten.
– Reguleert het cholesterolniveau in het bloed.
– Stimuleert de aanmaak (samenvoegen) van eiwitten in het lichaam.
– Verhoogt de algemene weerstand tegen infecties.
– Onderdrukt hongergevoel.

Chroom is een sporenelement.

Fluor


Fluor is aan veel tandpasta’s toegevoegd. Fluor voorkomt tandbederf door het tandglazuur te verharden. Het draagt ook bij tot het behoud van sterke botten, omdat het de opname van calcium in het lichaam bevordert.

Het beschermt tegen en behandelt osteoporose en kan hartklachten helpen voorkomen. Verder kan het verkalking van organen en spierskelet structuren voorkomen.

– Kan helpen bij het voorkomen van hartkwalen
– Kan verkalking van organen, skelet en spieren helpen voorkomen
– Beschermt tegen tandbederf
– Beschermt tegen en behandelt osteoporose

Fluor is een sporenelement.

Fosfor


Fosfor is een belangrijk bestanddeel van botten en tanden. Dit mineraal is onmisbaar voor de goede werking van verschillende hormonen en voor de vitaminen uit het vitamine B-complex.

Het zorgt ook voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en voor het transport van vetten door het lichaam.

– Vormt botten en tanden
– Zet suiker om in energie
– Werkt als co-factor met veel enzymen en activeert vitamine uit het vitamine B-complex
– Verhoogt het uithoudingsvermogen en bestrijdt vermoeidheid.
– Vormt RNA en DNA

Fosfor is een macro-element.

Germanium


Germanium bewaart het evenwicht in het lichaam en kan daarom een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolniveau verlagen. Het versterkt het afweersysteem en kan een pijnstiller zijn.

Dit mineraal kan een anti-virale, anti-bacteriële en een anti-tumorwerking hebben en wordt daarom ook gebruikt als onderdeel van de behandeling bij kanker. Het helpt bij een chronisch Epstein-Barr-virussyndroom. Ten slotte wordt germanium gebruikt bij de behandeling van HIV/AIDS.

– Kan nuttig zijn bij de behandeling van kanker.
– Kan nuttig zijn bij de behandeling van chronische Epstein-Barr-virussyndroom.
– Kan pijnstillend werken.
– Kan werken tegen virussen, bacteriën en tumoren.
– Versterkt het immuunsysteem.
– Bewaart het evenwicht in het lichaam en kan daarom een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol niveau verlagen.
– Wordt gebruikt bij de behandeling van HIV/AIDS.

Germanium is een sporenelement.

Jodium


Jodium is betrokken bij de synthese van het schildklierhormoon, wat thyroxine wordt genoemd.

Dit thyroxine is bij alle stofwisselingsprocessen in het lichaam betrokken, in het bijzonder bij het verbranden van een teveel aan vet.

Jodium zorgt voor het behoud van gezonde haren, nagels en huid. Ook stimuleert het verder de aanmaak van het goede HDL-cholesterol door de lever.

– Bepaalt het niveau van de stofwisseling
– Verlicht de pijn bij bindweefselontsteking van de borsten (fibrocystische borstklachten)
– Biedt bescherming tegen de giftige werking van radioactieve stoffen
– Voorkomt kropgezwellen (kroep)
– Voorkomt schildklierstoornissen
– Maakt slijm in de luchtwegen los
– Natuurlijke ontstekingsremmer en ontsmettingsmiddel

Jodium is een sporenelement.

Kobalt


Kobalt is een onderdeel van vitamine B12. Een tekort aan vitamine B12 kan komen door een gebrek aan kobalt. Dit mineraal is van belang voor de vorming van rode bloedcellen en kan dus bloedarmoede voorkomen.

– Kobalt kan samen met vitamine B12 pernicieuze anemie voorkomen
– Helpen bij de productie van DNA en choline. 
– Helpen bij de productie van rode bloedcellen.
– Een gezond zenuwstelsel bevorderen.
– De bloeddruk verlagen.
– Myeline, het vettige omhulsel dat de zenuwen beschermt, op peil houden.

Kobalt is een sporenelement.

Koper


Koper speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hemoglobine. Dit enzym komt voor in de rode bloedcellen, en bindt zuurstof in de longen zodat het zo in het bloed komt.
Koper helpt bij de opbouw van eiwitten en enzymen en het mineraal helpt bij een goede werking van het zenuwstelsel.

– Kan kanker helpen voorkomen.
– Versterkt het immuunsysteem
– Werkt als anti-oxidant
– Beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Koper is een sporenelement.

Mangaan


Mangaan is betrokken bij de synthese van eiwitachtige stoffen, botten en kraakbeen. Mangaan is tevens een onderdeel van kraakbeen.

Een enzym superoxide dismutase (SOD) bevat mangaan, dit enzym beschermt het lichaam tegen vrije radicalen.

Een tekort aan mangaan uit zich in geestelijke en lichamelijke vermoeidheid.

– Nodig bij de bescherming tegen vrije radicalen.
– Zorgt voor een gezond functionerend zenuwstelsel.
– Nodig voor de vrouwelijke geslachtshormonen.
– Nodig voor de synthese van structurele eiwitten in het lichaam.
– Noodzakelijk voor een normale opbouw van de botten.
– Belangrijk voor de vorming van tyroxine (schildklierhormoon).
– Nodig voor de hersenfunctie.
– Nodig voor de stofwisseling van glucose.

Mangaan is een sporenelement.

Molybdeen


Molybdeen speelt een rol bij het omzetten van koolhydraten en vetten in energie. Dit mineraal helpt bloedarmoede te voorkomen, doordat het de opname van ijzer en koper verbetert. Molybdeen gaat tevens tandcariës tegen.

– Helpt bij de stofwisseling van vetten en koolhydraten.
– Van wezenlijk belang voor de opname van ijzer in ons lichaam.
– Voorkomt bloedarmoede.
– Voorkomt impotentie.
– Helpt tandbederf te voorkomen.

Molybdeen is een sporenelement.

Selenium


Onderzoek heeft uitgewezen dat een groot aantal mensen een chronisch tekort heeft aan selenium. Selenium komt voor in het enzym gluthathionperoxidase, dit enzym heeft een sterke anti-oxidante werking.

Verder helpt selenium bij het regelen van de bloeddruk, het verhoogt de weerstand en helpt het bij de afvoer van giftige metalen uit het lichaam.


Ook speelt selenium een rol bij het vormen van het coënzym Q10, een coënzym betrokken bij het omzetten van voedsel in energie.

– Voorkomt veel soorten kanker.
– Houdt de ogen en het gezichtsvermogen gezond.
– Houdt de huid en het haar gezond.
– Stimuleert de weerstand.
– Biedt bescherming tegen hartkwalen en ziekten van de bloedsomloop.
– Kan alcohol, veel soorten drugs, rook en sommige vetten ontgiften.
– Verbetert de leverfunctie.
– Verhoogt potentie en geslachtsdrift bij de man.
– Wordt gebruikt bij de behandeling van artritis.
– Verlicht opvliegers en andere symptomen tijdens de overgang.
– Helpt tegen roos.

Selenium is een sporenelement.

Silicium


Silicium is te vinden in bindweefsel, haar en nagels. Ook is het een belangrijk element voor de verzorging van een sterk vaatstelsel. Deze stof komt tegenwoordig niet veel meer voor in de voeding.

Enkele symptomen bij een gebrek aan silicium zijn zwakke broze nagels (die meteen afbreken), droog dor haar en rimpels maar ook spataders.


Rimpels kunnen ontstaan omdat dit mineraal nodig is voor het vormen van bindweefsel dat de huid van binnenuit ondersteunt.

– Het lijkt haaruitval te helpen voorkomen.
– Kan osteoporose voorkomen door het lichaam te helpen bij de opname van calcium in de botten.
– Helpt beschermen tegen bepaalde ziekten van het hart en de bloedsomloop.

Silicium is een sporenelement.

Door het kraanwater te behandelen met de Aquarius Vitaliser® kunnen de anorganische mineralen en spoorelementen weer beter opgenomen worden door het lichaam. 

 

Diverse soorten tekorten

Absoluut tekort

Het gebrek aan mineralen en sporenelementen komt steeds meer op de voorgrond te staan. Onze hedendaagse voeding bevat onvoldoende mineralen, o.a. door het gebruik van kunstmest in de landbouw, het gebruik van chemicaliën bij ongediertebestrijding en door conservering van voedingsmiddelen.

Vooral bij een verhoogde behoefte aan mineralen zoals bij zwangerschap, borstvoeding, in de groeifase, bij zware arbeid, op hogere leeftijd en na een operatie kan een absoluut tekort ontstaan.

medicijnen in voeding

Relatief tekort

Gebrekssymptomen kunnen ontstaan wanneer van een bepaald mineraal voldoende aanwezig is, maar van de ‘tegenpool’ een teveel aanwezig is, bijvoorbeeld Natrium en Kalium.

Tekort als gevolg van een gebrek aan ‘meewerkende’ mineralen.

Sommige mineralen hebben voor hun werking in het lichaam een ‘partner’ nodig. Indien deze ‘partner’ ontbreekt kan ook het betreffende mineraal zijn werk niet doen. Ook dan ontstaat een tekort.

Bijvoorbeeld: calcium werkt niet zonder een bepaald gehalte aan fosfor. Het calcium wordt in dat geval door de nieren onmiddelijk weer uitgestoten of in een erger geval kan het zelfs leiden tot nierstenen.

Men dacht altijd dat de beste verhouding  tussen calcium en fosfor bedraagt 1,5 : 1. Sommige mensen adviseren 1:3.

Persoonlijk ben ik er van overtuigt dat de beste verhouding 1 : 1 is, dit is wat het stofwissengsysteem het liefst heeft.

Bij bij andere waarden wordt dit automatisch gecorrigeerd tijden de stofwisseling. Als er een tekort aan calcium is tenopzichte van fosfor zal het stofwisseling de calcium halen uit het skelet en/of beendergestel.

Het zit heel mooi in elkaar een te veel aan magnesium kan zelfs de opname van calcium geheel blokkeren. Men moet daarom ook altijd voorzichtig zijn met eezijdige voedingsupplementen.

Natuurlijke mineraal en spoorelementen zijn daarom veel beter en dan wordt er ook geen antagonisme gecreerd.

 

Tekorten door gebruik van medicijnen

Ook het gebruik van medicijnen kan leiden tot een mineraalgebrek. Vooral kalium is hier uiterst gevoelig voor.

Het langdurig gebruik van laxeermiddelen, medicijnen voor hartkwalen en reumatische aandoeningen veroorzaken een flink tekort aan kalium.

medicijnen

Onopvallend tekort

Veel van deze tekorten zullen niet als dusdanig herkend worden. Een precieze diagnose is vaak niet te stellen, aangezien het lichaam lange tijd op reserves kan functioneren en daardoor een schijnbare gezondheid voorspiegelt.


Bijvoorbeeld: ondanks een tekort aan calcium kan de calciumspiegel in het bloed een lange tijd normaal lijken. Het tekort aan calcium wordt aan het skelet onttrokken, waar het zich pas jaren later openbaart in de vorm van botontkalking.

 

Het opheffen van de diverse tekorten

Het opheffen van een gebrek aan voedingsstoffen kan men niet bereiken, door alle mineralen apart in te nemen.

Slechts door het innemen van het totale mineralenspectrum kan men het bloed langdurig zuiveren en weer normaliseren.