Bescherm uw kinderen

Bescherm uw kinderen. Eerst gaan de bijen dood dan de mens.

KOBLENZ, 16 april 2007 – Groot alarm in de Verenigde Staten over de massale verdwijning van bijen.

De daling van het aantal loopt op van 30 tot 60 procent in Californië. Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van meer dan 90 fruitsoorten en groenten. Mobiele telefonie wordt als mogelijke oorzaak gezien.

Amerikaanse imkers zijn erg ongerust door de mysterieuze verdwijning van miljoenen honingbijen de afgelopen maanden. Deze massale sterfte wordt volgens wetenschappers mogelijk veroorzaakt door elektromagnetische straling die nodig is voor mobiele telefonie.

De daling van het aantal bijen loopt van 30 tot 60 procent in Californië en bedraagt in bepaalde gebieden van de Oostkust en in Texas meer dan 70 procent. Dat blijkt uit schattingen van het Amerikaans departement van de Landbouw (USDA). Volgens de USDA zijn er momenteel nog 2,4 miljoen bijenkorven in het land, een daling van 25 procent.

Colony Collapse Disorder (CCD), zoals het uitsterven van de bijenkolonies wordt genoemd, heeft zich inmiddels ook over Duitsland, Zwitserland, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland uitgespreid. Vorige week meldde John Chapple, één van de grootste imkers van Londen, dat 23 van zijn 40 bijenkorven abrupt leeg zijn komen te staan.

De gevolgen van de verdwijning van de bijenkolonies zijn enorm. De meeste gewassen van de wereld zijn van bestuiving afhankelijk.

Wetenschappers staan voor een raadsel. Aanvankelijk werd gedacht aan gebruik van pesticiden, genetisch gemanipuleerde gewassen en de gevolgen van de opwarming van de aarde als mogelijke oorzaak. Maar onderzoeken leveren hiervoor te weinig bewijs op.

Recent onderzoek maakt echter duidelijk dat mobiele telefonie waarschijnlijk de oorzaak van het uitsterven van de bijen en daaruit volgende voedseltekorten is. De theorie is dat elektromagnetische straling, die mobiele telefonie mogelijk maakt, het navigatiesysteem van de bijen beïnvloedt, waardoor ze de weg terug naar hun korven niet meer weten te vinden en de koningin onbevrucht blijft.

Duits onderzoek aan de Landau Universiteit in Koblenz heeft aangetoond dat bijen niet terugkeren naar hun korf wanneer er mobiele telefoons dichtbij worden geplaatst. Volgens de onderzoeker levert dit geen afdoende bewijs op maar slechts een hint naar de oorzaak van de bijensterfte. Dr. George Carlo, een Amerikaanse deskundige op het gebied van elektrosmog, is echter overtuigd van de mogelijkheid.

Met de explosieve toename van mobiele telefonie wereldwijd groeit het aantal verhalen over de nadelige effecten van elektromagnetische straling. Mensen die er gevoelig voor zijn en die in de nabijheid van een zendmast wonen, ondervinden ziekteverschijnselen als gevolg van langdurige blootstelling aan de straling. Alle wetenschappelijke onderzoeken echter hebben betrekking op kortstondige blootstelling aan de straling van de zendmasten.

Over de nadelige gevolgen van het langdurig gebruik van de telefoons zelf is meer bekend. Zo heeft een Finse studie aangetoond dat personen die langer dan tien jaar een mobiele telefoon gebruiken 40 procent meer kans hebben op een hersenentumor aan de zijde van het hoofd waar de telefoon in de regel wordt geplaatst. Even alarmerend is een Zweeds onderzoek dat heeft aangetoond dat de straling hersenencellen doodt van kinderen en tieners.

Zie ook: http://www.imkerpedia.nl/downloads/EM-onderzoek-2007.pdf

Bronnen: The Independent en het onderzoek van de Landau Universiteit.

 

Land Salzburg, Afdeling gezondheid, hygiëne en medische milieukunde
Postbus 527, 5010 Salzburg, Oostenrijk

Betreft: WLAN-netwerken en DECT-telefoons in scholen en crèches.

Aan wie het betreft.

Salzburg, 5 december 2005,

Geachte directeur, hoofd van de school, bezorgde ouder,

Een aantal ouders heeft mij vriendelijk gevraagd om u te voorzien van informatie over gezondheidseffecten van WLAN draadloze netwerken in scholen. Ik zal het kort houden. WLAN-antennes zenden elektromagnetische velden uit in het frequentiegebied van 2400 tot 2485 MegaHertz (MHz). Dat is dezelfde frequentie als gebruikt voor magnetrons. De amplitude wordt tien maal per seconde met een scherpe overgang gewijzigd (dus met een frequentie van 10 Hz). De blootstelling hangt af van de afstand tot de antenne, die kan zeer klein zijn, bijvoorbeeld in het geval van antennes ingebouwd in een laptop computer.

Ondanks het wijdverbreide gebruik van WLAN zijn er geen onderzoeken beschikbaar over de effecten op korte of lange termijn van blootstelling aan de elektromagnetische velden van WLAN-antennes. Volgens de eerste aanwijzingen, gebaseerd op ervaringen van gevoelige mensen, is het signaal biologisch zeer actief. De tot nu toe waargenomen symptomen zijn dezelfde als bij onderzoek naar basisstations voor mobiele telefonie: hoofdpijn, moeite met concentreren, rusteloosheid, problemen met het geheugen, enzovoort.

Het officiële advies van de Afdeling Openbare Gezondheid van de Regio Salzburg is geen WLAN (draadloze computernetwerken) en DECT (draadlozetelefoons) te gebruiken in scholen of kleuterscholen.

Met vriendelijke groeten,

Dr. Gerd Oberfeld MD
Regio Salzburg
Afdeling Openbare Gezondheid

Zie de volgende bladzijde voor de originele brief in het Engels.

Deze brief is vertaald in het Nederlands door Frans van Velden, contact:
fransp@dds.nl

Bron: http://www.stopumts.nl/pdf/briefsalzburg.pdfhit counter javascript