Gezondheidsklachten

Waar staan de antennes ?

Bedrijf verhuist om straling zendmast

door Jouke Schaafsma

 

ELBURG, dinsdag

Uit angst voor de straling van een C2000-zendmast verhuist een installatiebedrijf met 75 werknemers uit Elburg.

 

De directie van Hulst Flier Installateurs vreest voor de gezondheid van de werknemers, nu sinds vorige zomer een zendmast naast de deur is gepland. De kosten van de verhuizing worden voor lief genomen. Volgens de directie van het bedrijf dat al 65 jaar in Elburg zit, is de straling van de zendmast te gevaarlijk.

 

„Je kunt er ziek van worden en daar willen we niet op wachten”, zegt directeur Henk Hulst. „Bovendien geeft de mast nu al veel onrust en als mensen onrustig zijn, kunnen ze zich niet op het werk concentreren.”

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, TNO en het Nationaal Antennebureau trachtten de directie nog te overreden met de resultaten van allerlei onderzoeken. Zo is de straling van de 53 meter hoge mast volgens hen alleen binnen 4,5 meter onder de top schadelijk. Hulst zegt niets te kunnen met allerlei onderzoeken die de zendmasten ongevaarlijk achten voor de gezondheid.

 

„Aan de Klokbekerweg in Elburg kregen in korte tijd tien mensen kanker nadat er een zendmast voor UMTS werd geplaatst”, verklaart hij zijn scepsis. „Gezondheid staat bij ons voorop, dus het besluit is genomen.”  Momenteel werkt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de uitrol van het C2000-netwerk, dat gebruikt wordt voor een nieuw communicatienetwerk van hulpdiensten. De eerste 489 zendmasten zijn al geplaatst. Momenteel worden er nog ongeveer 60 bijgeplaatst om het netwerk helemaal dekkend te krijgen.

 

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het voor het eerst dat een compleet bedrijf verkast vanwege de straling van de masten. „Met de toegenomen onrust over UMTS, neemt ook wel de onrust onder particulieren rond C2000 toe”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

 

Bron: Telegraaf 17-01-2006