Wetenschap vogelgriep

Efficiënt vaccin tegen vogelgriep nog heel ver weg.

Om een pandemie van vogelgriep tegen te gaan, zijn er twee mogelijkheden: een vaccin om de ziekte te voorkomen of geneesmiddelen om de ziekte te genezen. Een handvol bedrijven hebben zich in de strijd gemengd in de zoektocht naar vaccins en geneesmiddelen. Maar de hindernissen zijn torenhoog, zo stelt Carl Pansaerts vast in De Tijd. Duitse wetenschappers stelden recentelijk dat de eerste resultaten van de tests met vaccins niet voor midden 2007 moeten verwacht worden.

Het gewone griepvaccin dat elk jaar in de herfst wordt toegediend helpt niet tegen vogelpest, omdat het verschil met de gewone vogelpest veel te groot is. De aanmaak van een vaccin tegen vogelgriep is moeilijk omdat de onderzoekers geen flauw idee hebben van de genetische samenstelling van een gemuteerd vogelgriepvirus. Zelfs wanneer dat bekend zou zijn, duurt het nog vier tot zes maanden om een vaccin te ontwikkelen. Het is bovendien niet vanzelfsprekend om snel voldoende grote hoeveelheden vaccins te produceren. Tegen de gewone griep worden nu zo’n 300 miljoen vaccins per jaar geproduceerd, waarmee amper 5 procent van de wereldbevolking kan worden gevaccineerd.

Drie farmaceutische bedrijven zijn momenteel op zoek naar een vaccin tegen vogelgriep. Het gaat om het Franse Sanofi-Aventis, het Amerikaanse Chiron en het Britse GlaxoSmithKline. Chiron hoopt eind dit jaar een eerste vaccin tegen H5N1 uit te testen. Glaxo mikt op 2006. Daarna kan het nog vijf tot zes jaar duren vooraleer een efficiënt vaccin is ontwikkeld. Omdat een vaccin nog niet voorhanden is, beginnen landen massaal geneesmiddelen tegen vogelgriep aan te kopen. Er zijn twee antivirale middelen die mogelijk tegen vogelgriep helpen. GlaxoSmithKline heeft Relenza in huis, het Zwitserse Roche biedt Tamiflu aan. Dit middel werkt preventief en curatief en zou de sterfte met dertig procent drukken.

Maar een behandeling met Tamiflu kost al gauw 25 euro, te duur voor ontwikkelingslanden. Het resultaat is dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie slechts een 40-tal landen een min of meer kant-en-klaar actieplan hebben tegen een grieppandemie. Bij afwezigheid van vaccins en geneesmiddelen raadt de WHO aan om de afstand tussen pluimvee en mensen te vergroten. Andere maatregelen die de WHO aanbeveelt, zijn een massale vaccinatie van het pluimvee, een betere dierenhygiëne, een snellere opsporing van besmette vogels, preventieve afslachtingen en het sneller openbaar maken van nieuwe besmettingshaarden.

Bron: Vilt 14-10-2005

Vogelgriepvariant resistent tegen Tamiflu

 

LONDEN (ANP) – Wetenschappers hebben bij een Vietnamees meisje een variant van het gevreesde H5N1-vogelgriepvirus geconstateerd die resistent is tegen het antivirale middel Tamiflu.

Tamiflu is het medicijn dat landen wereldwijd op grote schaal hebben ingeslagen om een mogelijke grieppandemie te bestrijden. Dat berichtte het Britse tijdschrift Nature vrijdag.

Volgens de wetenschappers is het meisje hersteld, maar toont de vondst aan dat Tamiflu (oseltamivir) wellicht niet toereikend is om een wereldwijde uitbraak van H5N1 bij mensen te bestrijden. Het virus bleek nog wel vatbaar voor het antivirale medicijn zanamivir, dat wordt verkocht onder de merknaam Relenza.

Besmet via broer

Het Vietnamese meisje kreeg in februari uit voorzorg een kleine dosis Tamiflu, omdat zij voor haar zieke broer zorgde. Ondanks het gebruik van het antivirale medicijn werd ook zij ziek, terwijl zij voor zover bekend geen direct contact had gehad met besmette vogels.

Hoewel de omstandigheden erop wijzen dat het 14-jarige meisje de ziekte niet heeft opgelopen door direct contact met geïnfecteerde vogels, maar via haar broer, is er volgens de onderzoekers geen reden tot paniek. Hoe besmettelijk de resistente mutant van het H5N1-virus precies is, moet nog worden onderzocht, benadrukken zij.

Bruikbaarheid Tamiflu

Volgens de Amerikaanse viroloog Frederick Hayden van de universiteit van Virginia betekent deze ontwikkeling zeker niet dat Tamiflu onbruikbaar is. Van het gewone griepvirus is ook bekend dat het resistent kan worden tegen Tamiflu, maar die mutatie gaat ten koste van het vermogen van het virus om nieuwe infecties te veroorzaken, verklaarde hij vrijdag tegen New Scientist.

Het H5N1-virus heeft de afgelopen jaren tientallen menselijke slachtoffers gemaakt in Zuidoost-Azië. Vorige week dook de gevreesde vogelgriepvariant op bij pluimvee in Turkije. Mensen kunnen elkaar voor zover bekend niet besmetten, maar de kans bestaat dat een mutant van het virus ontstaat waarbij dat wel mogelijk is. In dat geval dreigt een pandemie miljoenen mensenlevens kan eisen.

Bron: Planet 14 oktober 2005

Tweede haard vogelgriep vastgesteld in Roemenië

In het dorp Maliuc in het zuidoosten van Roemenië is vrijdag een tweede haard van de vogelgriep vastgesteld.

Dat heeft het Roemeense ministerie van Landbouw vrijdag aangekondigd. Het dorp ligt zo’n 60 kilometer van Ceamurlia de Jos, waar vorige week een eerste haard van de vogelgriep werd ontdekt.

“Een virus van het type H5, dat zeer waarschijnlijk identiek is aan het type dat in Ceamurlia de Jos is ontdekt, is geïdentificeerd bij twee stalen uit Maliuc”, stelt het ministerie in een mededeling. De stalen zijn afkomstig van een zwaan en een kip. Het dorp is onder quarantaine geplaatst en het gevogelte wordt afgemaakt, voegde het ministerie eraan toe. Inmiddels beraden de nationale experts van de lidstaten zich in Brussel over het voorstel van de Europese Commissie om maatregelen te nemen die moeten verhinderen dat trekvogels in risicovolle zones in contact komen met het gevogelte.

Dat kan in sommige lidstaten leiden tot een ophokplicht. De import van levende vogels en afgeleide producten uit Roemenië en Turkije is inmiddels verboden.

Bron: Gazet van Antwerpen 14-10-2005

 

Tweede besmetting met vogelgriep in Roemenië

 

BRUSSEL – In Roemenië is een nieuw geval van vogelgriep ontdekt. Volgens de autoriteiten gaat het om een besmetting in een dorp enkele tientallen kilometers van Ceamurlia de Jos in de Donau-delta, waar vorige week een aantal eenden aan de ziekte bezweek. Het is nog onduidelijk of het om de gevaarlijke variant van het virus gaat, die eerder deze week opdook in Turkije.

 

Daar werden gisteren negen mensen ter observatie opgenomen in een ziekenhuis in verband met een mogelijk nieuw geval van vogelgriep. Volgens de Turkse autoriteiten vertonen de negen geen sporen van de ziekte, maar besloten de autoriteiten hen uit voorzorg te onderzoeken nadat tientallen duiven van hen onder verdachte omstandigheden waren gestorven.

 

Om verder oprukken van de vogelgriep te voorkomen adviseert de Europese Commissie de EU-landen pluimvee in gebieden met veel trekvogels binnen te houden. De lidstaten moeten zelf bepalen in welke regio’s ze een ophokplicht willen afkondigen. Ze moeten Brussel wel vóór 5 november op de hoogte brengen van de genomen maatregelen.

 

Experts van de EU-landen besloten gisteren dat het voorlopig onnodig is een jachtverbod in te stellen. Jagers werden wel opgeroepen om extra voorzorgsmaatregelen te nemen en ieder verdacht geval van vogelsterfte onmiddellijk te melden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO sprak gisteren haar bezorgdheid uit over het oprukkende virus. Zij beklemtoonde dat het gevaar voor mensen voorlopig vrij klein is. ‘Alles wijst er tot nog toe op dat het H5N1-virus niet gemakkelijk van vogels naar mensen wordt doorgegeven’, stelde de WHO.

Toch blijkt het publiek zich zorgen te maken. Volgens de Duitse media worden huisartsen daar overspoeld met aanvragen van mensen die een griepprik willen.

Bron: de Volkskrant zaterdag 15 oktober 2005. 

Run op virusremmers door vogelgriep

 

ROTTERDAM – Verontruste Nederlanders slaan op grote schaal de virusremmer Tamiflu in.

 

Het middel, via internet nog vrij gemakkelijk verkrijgbaar, voorkomt dat ziekteverwekkers zich snel in het lichaam verspreiden. De groeiende vraag is een gevolg van de oprukkende vogelgriep in Europa.
Volgens de Nijmeegse internist prof.dr. J. van der Meer is het slikken van virusremmers nu niet nodig. ,,Ze zijn op zich ongevaarlijk, maar je kunt ze net te laat of te vroeg slikken. Als virussen vervolgens immuun worden voor Tamiflu zijn we echt in de aap gelogeerd.”

 

Bron: AD 15 oktober 2005

 

Vogelgriep in Griekenland

maandag 17 oktober 2005.

 

ATHENES – Op het Griekse eiland Chios is vogelgriep vastgesteld. Uit testen bij verscheidene kalkoenen is gebleken dat zij besmet zijn met het virus H5, heeft het Griekse ministerie van Landbouw maandag laten weten.

 

Chios ligt vlak voor de kust van Turkije, waar eerder vogelgriep is vastgesteld. Daar ging het om de voor mensen gevaarlijke variant N1 van H5. Verdere testen moeten uitwijzen of het op Chios ook om die variant gaat.

 

Het monster van de besmette kalkoen is opgestuurd naar een laboratorium van de Europese Unie in de Griekse havenstad Thessaloniki. Volgens minister Baskiakos zal het vermoedelijk een week duren voordat het resultaat bekend is.

 

De kalkoenen zijn afkomstig van een kleine boerderij op het piepkleine eilandje Inoussa, dat vlak naast het hoofdeiland ligt en onder Chios valt. De kalkoenenhouder nam op 13 oktober contact op met de autoriteiten nadat in korte tijd negen van zijn kalkoenen waren gestorven. De dieren zouden zich voor hun dood merkwaardig hebben gedragen. Griekse media meldden maandag dat de autoriteiten opdracht hebben gegeven om al het pluimvee op Inoussa te ruimen, maar volgens Baskiakos is dat niet waar. De bewindsman zei dat al het pluimvee in stallen in quarantaine is geplaatst. Niets of niemand mag Inoussa voorlopig verlaten.

 

Griekenland is het het eerste land in de Europese Unie waar vogelgriep is vastgesteld. Naast Turkije is ook in Roemenië de H5N1-variant vastgesteld. Duizenden dieren zijn daar geruimd. Het virus is afkomstig van trekvogels uit Zuidoost-Azië.

Bron: de Volkskrant

 

 

Vogelpest in Nederland; is een uitbraak nog te voorkomen?

 

Maandag 17 Oktober 2005

Vogelpest in Nederland!

Hoe lang duurt het nog voordat we deze kop in de kranten kunnen lezen?

Is een uitbraak nog te voorkomen? Is de volksgezondheid werkelijk in gevaar? Komt er een pandemie?

Wat zijn de werkelijke belangen?

De Nederlandse Pluimvee Sociëteit waarschuwde al op 19 aug. en nog eens op 23 aug. jl. voor de

werkelijke oorzaken en risico’s van een uitbraak van vogelgriep:

 

-virusverspreiding door transport over de weg en door de lucht

-de enorme veedichtheid in delen van Nederland

 

Deze waarschuwing van de NPS werd gisteren door het Permanente Comité voor de Voedselketen en

Dierengezondheid van de EU onderschreven!

Is een uitbraak nog te voorkomen?

 

Nee, een uitbraak van de vogelgriep in ons land is door de hoge veeconcentratie in de bio-industrie waarschijnlijk niet meer te vermijden.

En dan? Het daarna doden van miljoenen dieren ‘helpt’ slechts korte tijd. Het jaar daarna zal het weer moeten, en daarna weer….

En is het geen vogelgriep, dan is het wel varkenspest, of mkz, of….

Is bij een dierziekte-uitbraak de grote weerstand tegen het doden van miljoenen dieren en de daardoor veroorzaakte maatschappelijke ontwrichting nog beheersbaar?

Is het misbruiken van de angst onder de bevolking door het voortdurend hameren op het gevaar van een pandemie bedoeld om deze weerstand bij voorbaat te neutraliseren?

 

Is de volksgezondheid werkelijk in gevaar?


In Azië heerst al jaren vogelgriep in allerlei varianten. De leefwijze van mensen tussen en met hun pluimvee en varkens had enkele tientallen doden tot gevolg.

 

De in Turkije in quarantaine geplaatste mensen blijken niet met het virus besmet te zijn. Dit is in overeenstemming met wat viroloog Osterhaus zegt: De kans is klein dat mensen in West-Europa ziek worden van de gevreesde variant van het vogelgriepvirus H5N1.

 

Een pandemie?

De oprukkende vogelgriep vanuit het oosten heeft niets te maken met de kans op een mutatie van het

virus naar een menselijke variant (Osterhaus).

Als dit virus zich zou kunnen muteren tot een voor de mens gevaarlijke variant, dan zou dat onder de

locale omstandigheden in Azië al veel eerder zijn gebeurd.

Het gewone griepvaccin helpt niet tegen vogelgriep omdat het verschil tussen de virussen te groot is.

De aanmaak van een vaccin is moeilijk omdat de onderzoekers geen flauw idee hebben van de

genetische samenstelling van een gemuteerd vogelgriepvirus.

Wanneer een gemuteerd virus optreedt duurt het nog vier tot zes maanden om er een vaccin tegen te

ontwikkelen. Het is bovendien zeer onwaarschijnlijk dat daarna snel voldoende grote hoeveelheden

vaccins kunnen worden geproduceerd.

Wanneer de overheid werkelijk bang is voor een gemuteerd virus, dan doemt direct de vraag op

waarom er nog steeds geen monitoring is ingesteld op bedrijven waar varkens en pluimvee samen

worden gehouden.

 
De Nederlandse Pluimvee Sociëteit stelde dit al op 23 aug. jl. aan de orde!

Wat zijn de werkelijke belangen?

De volksgezondheid is en blijft nummer één! Maar daarnaast? Dan blijft slechts het commerciële belang

van de niet gesaneerde bio-industrie over.

Het inspelen op de angst onder de bevolking voor een soort ‘Spaanse Griep-pandemie’ is dan een

uitstekend middel om die belangen veilig te stellen.

Transport

Inmiddels zijn importverboden voor pluimvee en pluimveeprodukten uit Roemenië en Turkije

afgekondigd. Dat is echter niet genoeg!

De Nederlandse Pluimvee Sociëteit waarschuwde in haar persbericht “Het virus heeft een

rijbewijs” (23 aug. jl.) voor het gevaar van virusverspreiding door transport.

Ook bij de vorige uitbraak in Nederland bleken achteraf de ‘ruimers’ de grootste virusverspreiders te

zijn geweest. (Zie: Zwartboek Vogelpest. Het verdriet van Nederland). Volgens CDA-Kamerlid Ormel worden vanuit Brussel ondertussen

onvoldoende maatregelen genomen. Hij noemt de houding van de Europese Unie ‘onbegrijpelijk laks’

en vreest dat dieren in heel Europa ziek worden als niet direct veel scherpere maatregelen worden

getroffen.

Volgens Ormel is een nieuwe strategie nodig. Dat is precies wat de NWPP en de NPS op 13 oktober jl.

ook al naar buiten brachten!

Het grootste gevaar is verspreiding van het virus via transport en personenverkeer. Bij een uitbraak is

het virus al dagen verder ‘gereisd’… Dat zien nu ook de Duitsers in.

Landbouwminister Jürgen Trittin zegt nu dat de Duitse overheid zich zorgen maakt over mogelijke

illegale importen uit Turkije. De locale boeren in de aan besmette gebieden grenzende regio’s zijn arm

en zullen snel trachten hun pluimvee te verkopen, voordat ze ‘geruimd’ worden, waarvoor ze weinig of

waarschijnlijk helemaal niets krijgen.

En op de Balkan is ‘alles’ mogelijk. Is het gevaar niet al veel dichterbij? Zijn de eerste uitbraken in

Hongarije en Oostenrijk binnenkort te verwachten?

De enige remedie is alle bio-dieren te vaccineren!


Daartoe riep de Nederlandse Pluimvee Sociëteit al op (13 okt. jl.).


Preventieve vaccinatie van bedrijfspluimvee is een eerste vereiste. Steeds meer

organisaties sluiten zich bij deze oproep aan!


Ook de WHO beveelt een massale vaccinatie van al het pluimvee aan. Daarvoor zal de EU

en LNV het licht op groen moeten zetten. Vreemd is, dat toen het virus nog in Siberië was

er verhitte discussies werden gevoerd die tot een voorijlige ophokplicht leidden, dat nu

het virus slechts honderden kilometers van de EU-grens verwijderd is er geen

noodmaatregelen worden afgekondigd, noch crisismanagement wordt ingesteld….

Namens de Nederlandse Pluimvee Sociëteit


Ing. J. Ringnalda


06-55842432

 

    ringnalda@avicultura.net

Bron:Nieuwsgrazer

 

Virus bereikt Griekenland; meer landen verdacht.

Het vogelgriepvirus rukt verder op in Europa. Op het Griekse eiland Chios is een geval van vogelgriep

vastgesteld, in Macedonië en ook Tsjechië is er de verdenking.

Chios ligt vlak voor de kust van Turkije, waar eerder vogelgriep is vastgesteld. Daar ging het om de

voor mensen gevaarlijke variant H5N1. Verdere testen moeten uitwijzen of het op Chios ook om die

variant gaat.

Griekenland is het het eerste land in de Europese Unie waar vogelgriep is gesignaleerd. Naast Turkije is

in Roemenië de H5N1-variant vastgesteld. Duizenden dieren zijn geruimd. Ook Macedonië en Tsjechië

kampen met stervend pluimvee.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor paniekzaaierij over vogelgriep. De organisatie ziet

op dit moment geen gevaar voor de bevolking van Europa nu de ziekte ons continent heeft bereikt.

„Het is een dierziekte, en ook risico voor het eten bestaat niet”, zei directeur voor pandemieën en

epidemieën Michael Ryan in Genève.

Ryan benadrukte dat het gaat om een vogelziekte die hoofdzakelijk in Azië voorkomt en die zich daar

sterk uitbreidt. En hoewel daar veel meer mensen met pluimvee in contact komen dan in Europa, zijn

er tot dusver slechts iets meer dan honderd ziektegevallen geregistreerd, zei hij.

Viroloog Ab Oosterhaus, voorzitter van de European Scientific Working group on Influenza, stelde

gisteren dat de EU nu alvast vaccins moet laten ontwikkelen voor het geval vogelgriep op de mens

overspringt. De Unie moet fabrikanten betalen om prototypes te maken.

De kosten bedragen ten minste 150 miljoen euro. „Een laag bedrag, vergeleken met de economische

schade die kan ontstaan”, stelde Osterhaus. „Europa is nog niet goed voorbereid”, vindt hij. „Daar

moeten we snel iets aan doen. En we hebben een verantwoordelijkheid voor de rest van de wereld. De

meeste vaccinfabrieken staan immers in Europa.” Osterhaus wil ook bekijken of buiten lopende kippen

vaccins moeten krijgen tegen vogelgriep.

Bron: Trouw 18-10-2005

 

 

 

Virologen willen EU-geld voor vaccinproductie

AMSTERDAM/BRUSSEL – De Overheid moet nu alvast vaccins laten ontwikkelen voor het geval dat de vogelgriep op de mens overspringt. De Europese Unie moet fabrikanten betalen om prototypen van het vaccin te maken. Dat heeft viroloog Ab Osterhaus gisteren in Brussel gezegd, namens een werkgroep van Europese virologen. In een telefonische toelichting geeft Osterhaus aan dat het naar verwachting een jaar zal duren voordat zo’n vaccin productiegereed is. De viroloog denkt dat fabrikanten het vaccin niet zelf gaan ontwikkelen uit vrees de investeringen niet terug te verdienen. ‘Daarom moet de overheid incentives kweken om een goed vaccin tegen een mogelijke pandemie samen te produceren’, aldus Osterhaus. ‘De overheid investeert ook in het bestrijden van terrorisme. De natuur is de grootste bio-terrorist die we kennen.’  Inmiddels is het vogelgriepvirus ook vastgesteld bij kalkoenen op het Griekse eiland Chios vlak voor de Turkse kust. Monsters van besmette kalkoenen zijn opgestuurd naar een laboratorium van de Europese Unie. Daarnaast kampt ook Macedonië mogelijk met de dierenziekte. In het weekeinde zijn meer dan duizend dode kippen en kalkoenen aangetroffen in dorpen op ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Skopje. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde gisteren voor paniekzaaierij. Directeur voor pandemieën en epidemieën Michael Ryan ziet op grond van ervaringen in Azië nog geen gevaar voor de bevolking van Europa.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad  18-10-2005 

 

Gevaarlijke vogelgriepvariant ten zuiden Moskou

 

MOSKOU (ANP) – De gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1 is ook opgedoken in de Russische provincie Toela, 280 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Moskou. Dat hebben laboratoriumtests bevestigd, meldde een hoge functionaris van het Russische ministerie van Landbouw woensdag.

 

Het is het meest westelijk gelegen deel van Rusland waar vogelgriep is vastgesteld. Het Nederlandse ministerie van Landbouw heeft woensdag bevestiging uit Brussel ontvangen dat in Toela inderdaad de gevaarlijke variant H5N1 is aangetroffen, aldus een woordvoerster.

 

Bij de plaats Jandovka zijn ongeveer 3000 kippen gedood, nadat bij zeven pluimveebedrijven vogelgriep was geconstateerd. In Siberië, waar eerder vogelgriep is vastgesteld, ging het ook om de H5N1-variant. Dit virus kan ook op mensen worden overgedragen en tot de dood leiden.

 

De Russische minister van Landbouw heeft de bevolking van Moskou woendag geprobeerd gerust te stellen. De elf miljoen inwoners van de metropool hebben volgens Alexei Gordejev niets te vrezen.

 

Trekvogels hebben het virus de afgelopen maanden vanuit Zuidoost-Azië via Siberië en Kazachstan westwaarts verspreid richting het Europese continent. Daar zijn in ieder geval zieke vogels opgedoken in Turkije en Roemenië. Ook wordt gevreesd voor gevallen op een Grieks eiland en in Macedonië.

 

Roemenië

 

Het virus dat vogelgriep in de omgeving van het Roemeense dorp Maliuc heeft veroorzaakt, is van de gevreesde variant H5N1. Dat is definitief vastgesteld na onderzoek van besmet materiaal in Groot-Brittannië, meldde de Roemeense minister van Landbouw Gheorghe Flutur woensdag.

 

Maliuc ligt in het bekken van de Donau bij de Zwarte Zee. Bij een zwaan en een kip is de besmetting geconstateerd. Eerder werden drie eenden uit het nabijgelegen dorp Ceamurlia de Jos al positief getest op H5N1. Een derde geval bij de grens met Oekraïne wordt nog onderzocht.

 

De tests zijn uitgevoerd in een laboratorium in het Britse Weybridge, dat voor de Europese Unie werkt. In een onderzoekscentrum in de Roemeense hoofdstad Boekarest was al vastgesteld dat het virus van van de H5-stam was. De laboratoriumcapaciteit in Roemenië is niet voldoende om alle noodzakelijke onderzoeken te kunnen doen.

 

Bron: Spits 19-10-2005

 

 

Nieuwe gevallen van vogelgriep in China

 

(belga) – Voor het eerst in meer dan twee maanden zijn in China, in Binnen-Mongolië (autonome regio in China, grenzend aan Mongolië en Rusland in het noorden), nieuwe gevallen van vogelgriep gesignaleerd. In het gebied stierven al 2.600 vogels aan het dodelijke H5N1-virus. Dat meldt het agentschap Nieuw China woensdag.

 

Het nationale vogelgrieplaboratorium bevestigt dat het H5N1-virus, dat overdraagbaar is op de mens, opnieuw is opgedoken op een boerderij, niet ver van Hohhot, de hoofdstad van Binnen-Mongolië, meldt Nieuw China.

‘Het merendeel van de gestorven dieren zijn kippen’, verklaarde een ambtenaar van het district Saihan, waar de infectiehaard zich bevindt, aan het Franse persagentschap AFP. Volgens hem gaat het om een kleine boerderij met minder dan 10.000 vogels, waaronder voornamelijk kippen, ganzen en pauwen.

Nog volgens het Chinese persagentschap heeft het ministerie van Landbouw verschillende teams gestuurd om de getroffen boerderij en de onmiddellijke omgeving in quarantaine te plaatsen en desinfectiemaatregelen te nemen. ‘Momenteel is de virushaard onder controle’, besluit het agentschap, dat benadrukt dat er geen enkel ander geval werd ontdekt.

Het vorige geval van vogelpest in China dateert van augustus. Toen stierven er in de buurt van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa 133 vogels en werden 2.475 andere vogels vernietigd.

 

China heeft al erg te lijden gehad onder het vogelgriepvirus, maar totnogtoe zijn er officieel nog geen gevallen bekend waarbij het virus overgedragen werd op de mens.

19/10/2005
Copyright © Tijdnet

 

Wereldwijd maatregelen tegen dreiging vogelgriep

PARIJS – Wereldwijd hebben landen dinsdag voorzorgsmaatregelen aangekondigd uit angst voor verdere verspreiding van de vogelgriep.

De Franse premier Dominique de Villepin kondigde aan dat de Franse ziekenhuizen 50 miljoen maskers krijgen en dat er aan het eind van het jaar 200 miljoen maskers beschikbaar zullen zijn voor het geval de vogelgriep Frankrijk bereikt. Ook zullen er dan genoeg antivirale medicijnen zijn voor 14 miljoen mensen.

De Macedonische autoriteiten gaan een dorp in het zuiden van het land isoleren van de buitenwereld en een monster van een daar overleden kip laten testen in Groot-Brittannië, omdat ze zelf niet konden vaststellen of de kip is doodgegaan aan de vogelgriep of aan een ander virus.

De Spaanse regering gaat 6 tot 10 miljoen doses antivirale medicijnen bestellen. Als de bestelling binnen is, voldoet Spanje aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), namelijk dat regeringen genoeg medicijnen op voorraad moeten hebben om tussen de 15 en de 25 procent van de bevolking te kunnen behandelen. Cyprus kondigde aan meer vaccins te zullen bestellen.

De Britse douane liet weten strenger te zullen controleren of er vogels, veren of eieren worden vervoerd op vluchten vanuit Turkije en Roemenië, waar de vogelgriep onlangs is gesignaleerd. Al het illegaal geïmporteerde voedsel zal in beslag worden genomen, aldus een woordvoerder.

Jordanië zal ruim 7 miljoen euro uitgeven aan extra maatregelen, aldus de regering gisteren. Ouderen, kinderen en mensen met een lage weerstand zullen worden ingeënt. Pluimveehouderijen worden gedesinfecteerd en er worden extra vaccins geïmporteerd. Sudan heeft de import van pluimvee verboden. Congo-Brazzaville verbood alleen de import uit landen waar de vogelgriep is gesignaleerd. Kenia volgde het voorbeeld van Congo-Brazzaville.

Griekenland heeft gisteren in overleg met de EU de export van levende vogels, pluimveevlees en -producten van de Egeïsche eilanden Oinouses, Chios en Psara verboden. Dit gebeurde nadat op Oinouses één dode kalkoen was aangetroffen die volgens een eerste onderzoek het H5-virus onder de leden had. Ook in Bulgarije en Kroatië zijn dode vogels aangetroffen waarvan de kadavers op aanwezigheid van het virus worden getest.

In Roemenië is nu ook vlak bij de grens met Oekraïne een dode zwaan aangetroffen die drager bleek te zijn van het griepvirus. Minister van Landbouw Gheorghe Flutur zei dat hij contact zou opnemen met de autoriteiten in Oekraïne en Moldavië om een regionale strategie af te spreken. Maatregelen die tegen de vogelgriep zijn getroffen hebben Roemenië tot nog toe 1,4 miljoen euro gekost. Vissen, jagen en georganiseerde excursies in de Donaudelta zijn opgeschort. Roemeense touroperators vrezen door de maatregelen 10 miljoen euro aan inkomsten te derven.

©  Reformatorisch Dagblad  

 

Vogelgriep bij dode Britse papegaai vastgesteld 

 

LONDEN – In Groot-Brittannië is vogelgriep vastgesteld bij een papegaai die in quarantaine was geplaatst en vervolgens is overleden. Dat heeft het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw (Defra) vrijdagavond laten weten.

 

 

Het is het eerste geval van vogelgriep op het eiland. Het is echter nog niet duidelijk of het om de gevreesde variant H5N1 gaat, die ook kan worden overgedragen op mensen en dodelijk kan zijn. In Europa is H5N1 vastgesteld in Roemenië, Griekenland en Turkije. De besmette vogel was op 16 september aangekomen in Groot-Brittannië. Het dier was afkomstig uit Suriname. De papegaai was onderdeel van een zending van vogels, die samen met een andere zending uit Taiwan in quarantaine werd gehouden. Alle vogels zijn inmiddels afgemaakt.

Omdat de papegaai afgezonderd was, is Groot-Brittannië officieel nog vrij van vogelgriep, aldus het hoofd van de veterinaire dienst van Defra.

 

Dodelijk

Het is nog niet duidelijk of het om de gevreesde variant H5N1 gaat, die ook kan worden overgedragen op mensen en dodelijk kan zijn. In Europa is H5N1 vastgesteld in Roemenië, Griekenland en Turkije.

 

Mutant

Aangenomen wordt dat trekvogels het virus hebben meegenomen vanuit Azië. Daar zijn de afgelopen jaren enkele tientallen mensen bezweken aan de gevreesde H5N1-variant. Wetenschappers vrezen dat door contact met een gewoon griepvirus een gevaarlijke mutant kan ontstaan waarmee mensen ook elkaar kunnen besmetten. In dat geval dreigt een wereldwijde uitbraak onder mensen.

 

Zwanen

Ook in Kroatië is vogelgriep vastgesteld. Dat is gebleken uit monsters met materiaal van zes dode zwanen die zijn gevonden in een meer in het oosten van het land, meldde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw vrijdagavond.

 

De monsters zijn opgestuurd naar Groot-Brittannië voor verder onderzoek. Daar moet worden nagegaan of het om de gevaarlijk vogelgriepvariant H5N1 gaat.

 

Bron: (c) ANP 22-10-2005

 

 

ZAGREB – Het vogelgriepvirus dat vrijdag werd aangetroffen bij zes dode zwanen in Kroatië, is van het ook voor mensen gevaarlijke type H5N1.

 

Dat is gebleken uit onderzoek in een gespecialiseerd laboratorium in het Britse Weybridge, berichtte zaterdag de Kroatische avondkrant Vecernji List.

 

Zweden

 

Bij een dode eend in Zweden is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft de Zweedse veterinaire dienst zaterdag bekendgemaakt. Het dier werd vrijdag gevonden ten oosten van de hoofdstad Stockholm. Onduidelijk is nog aan welk type vogelgriep de eend is gestorven.

 

Het veterinair instituut liet weten dat het in deze tijd van het jaar niet ongebruikelijk is dat 20 tot 30 procent van de eenden het vogelgriepvirus bij zich dragen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het hier gaat om de ook voor mensen besmettelijke en soms dodelijke variant H5N1 gaat.

 

Bron: (c) ANP 22-10-2005

 

Nieuwe haard vogelgriep in Rusland

 

In een dorp in de Oeral is een nieuw geval van vogelgriep opgedoken, aldus de Russische experts. 31 vogels zijn gestorven, en bij 6 van hen is de vogelgriep vastgesteld.
Vrijdag hadden de experts al vermoedens over 24 nieuwe haarden, voornamelijk in Siberië.
In totaal zijn al zeven Russische regio’s getroffen. In minstens één geval gaat het om de gevaarlijke H5N1-variant. Experts achten de kans klein dat ook de regio rond Moskou getroffen zal worden.

 

Bron: Gazet van Antwerpen 22-10-2005

 

Vogelgriep rukt verder op

 

Migratory routes around the world

 

 

 

EU beraadt zich op importverbod van wilde vogels

ANP

BRUSSEL/ZAGREB – De Europese Commissie komt dinsdag bijeen om te praten over een eventueel verbod op de import van wilde vogels. Groot-Brittannië pleitte daar gisteren al voor, nadat daar een uit Suriname geïmporteerde papegaai in quarantaine aan de vogelgriep was bezweken.

 

Wetenschappers hebben inmiddels vastgesteld dat de papegaai de ook voor mensen besmettelijke en soms dodelijke variant H5N1 onder de leden had. H5N1 heeft de afgelopen drie jaar tientallen mensen in Azië het leven gekost.

Suriname benadrukte afgelopen weekeinde dat de papegaai niet in dat land is besmet geraakt met de vogelgriep. Alle uitgevoerde vogels zijn uitvoerig onderzocht op de gevreesde ziekte en hebben het Zuid-Amerikaanse land verlaten met een gezondheidscertificaat, aldus Paramaribo.

Volgens het Surinaamse ministerie van Landbouw, Visserij en Vee heeft de vogel het virus zeer waarschijnlijk opgelopen in Groot-Brittannië. Daar heeft het dier in quarantaine gezeten met een zending vogels uit Taiwan.

In Zweden hielden agrariërs zaterdag de adem in toen vogelgriep werd vastgesteld bij een dode eend die ten oosten van Stockholm was gevonden. Het bleek echter te gaan om een voor mensen ongevaarlijke variant en niet om H5N1.

Onduidelijk is nog welk type vogelgriep vorige week een groep eenden in Kroatië fataal is geworden. Een Kroatische krant meldde dat onderzoek in een gespecialiseerd Brits laboratorium heeft bevestigd dat het om H5N1 gaat, maar dat wilden de autoriteiten in Zagreb zondag niet bevestigen.

H5N1 waart al geruime tijd rond in Azië en sinds deze zomer in het oosten van Rusland. De afgelopen weken dook het virus op in Roemenië, Turkije en het westen van Rusland.

Van uitbraken in Macedonië en Griekenland staat nog niet vast dat het om het voor mensen gevaarlijke type gaat. Aangenomen wordt dat trekvogels het H5N1-virus vanuit Azië hebben meegenomen naar Oost-Europa.

Wetenschappers vrezen dat door contact met een gewoon griepvirus een gevaarlijke mutant kan ontstaan waarmee mensen ook elkaar kunnen besmetten.

 

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad 24-10-2005

Gebieden met afschermplicht vanaf 24-10-2005

 

Nieuwe uitbraak van vogelpest in Siberië

In de Russische regio Altaj in het zuiden van Siberië heeft zich een nieuwe uitbraak van vogelpest voorgedaan. Dat heeft het Russische persbureau RIA Novosti op 24 oktober gemeld. Van 7 verschillende pluimveebedrijven in het dorp Pokrovka zijn in totaal bij 59 dode vogels antistoffen van vogelpest gevonden. In bloedmonsters is ook het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus aangetroffen. De monsters zijn voor nader onderzoek naar een laboratorium in Novosibirsk doorgestuurd. Het dorp Pokrovka is onder quarantaine geplaatst.

Vorige week meldden de Russische autoriteiten dat in de provincie Toela, ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Moskou, waarschijnlijk ook de gevaarlijke vogelpestvariant H5N1 is opgedoken. Ook elders in Siberië werd de ziekte al eerder geconstateerd.

Telegraaf, 24/10/05

Copyright ©2005 AgriHolland B.V.

 

Vogelgriep gevaarlijker dan verwacht

 

MOSKOU – De lente van 2006 zal waarschijnlijk een type vogelgriep naar Europa brengen dat nog gevaarlijker is dat het H5N1-virus.

 

Dit heeft de vooraanstaande Russische medicus Gennadi Onisjtsjenko in het Russische parlement, de Doema, gezegd. In de lente komen vogels terug van hun overwintering in Afrika en rond de Middellandse Zee. Daar komen vogels samen uit heel Europa, Siberië en Azië, zieke en gezonde. ,,Nieuwe typen van het H5N1 vogelgriepvirus, inclusief typen die nóg bedreigender zijn voor de mensen, worden waarschijnlijk in de lente naar Rusland gebracht”, stelde de medicus.

De directeur van het Russische instituut voor virologie heeft medische instellingen opgeroepen zich voor te bereiden op de uitbraak van een mogelijke vogelgriep-pandemie. Volgens de directeur moet onmiddellijk begonnen worden met het ontwikkelen van vaccins tegen vogelgriep op basis van de huidige typen. Naar zijn mening dient er een strategische reserve opgebouwd te worden van middelen als Remantadin en Arbidol, die effectief werken tegen de griep.

De Russen hebben eigenlijk al sinds mei van dit jaar een vaccin tegen vogelgriep maar dat moet nog getest worden. Daar zal deze maand mee gestart worden. Er hebben zich twintig vrijwilligers gemeld als proefpersoon. De tests zullen een maand duren. Als ze succesvol zijn kan het vaccin in maart 2006 op de markt komen.

Bron:Nederlands Dagblad 26-10-2005

Twee Vietnamezen met symptomen vogelpest overleden

 

Twee Vietnamezen zijn op 23 en 27 oktober in de provincie Quang Binh mogelijk aan een besmetting met het vogelpestvirus overleden. Dat heeft een arts van het ziekenhuis waar het 14-jarige meisje en de 26-jarige man behandeld werden, zaterdag gezegd.
De slachtoffers hadden hoge koorts, ademhalingsmoeilijkheden en een infectie van de longen – symptomen die wijzen op een mogelijke besmetting met het vogelpestvirus – maar omdat bij hen geen monsters zijn afgenomen en zij al begraven zijn, kan niet meer worden vastgesteld of zij daadwerkelijk met het virus besmet waren, aldus de arts.

Sinds 2003 zijn in Vietnam minstens veertig mensen overleden aan besmetting met de voor mensen dodelijke vogelpestvariant H5N1. In de districten waar de twee overleden Vietnamezen vandaan kwamen, is voor zover bekend nog geen vogelpestuitbraak onder gevogelte geconstateerd. De meeste Vietnamese vogelpestslachtoffers werden besmet door direct contact met besmette vogels.

Bron: Gazet van Antwerpen 29-10-2005

WHO waarschuwt Afrika voor gevolgen vogelgriep

 

GENÈVE, 29 OKT. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gisteren gewaarschuwd voor de gevolgen van verspreiding van het vogelgriepvirus H5N1 naar Afrika. Het risico dat het daar dieren en mensen besmet is vergelijkbaar met dat in Azië, aldus de WHO.

 

 

Mocht de gevreesde vogelgriepvariant in Afrika opduiken, dan dreigen volgens de WHO de toch al fragiele stelsels van gezondheidszorg voor mensen en dieren te bezwijken. ,,Wellicht met uitzondering van hele grote, commercieel gerunde boerenbedrijven, bestaat er in Afrika geen enkel toezicht op vogelgriep”, aldus de WHO. Daardoor zou de eventuele verspreiding van de ziekte op het Afrikaanse continent nauwelijks effectief te bestrijden zijn.

Het H5N1-virus, dat in 2003 opnieuw opdook in Hongkong nadat het zich had verspreid in China, is tot nu toe aangetroffen bij 121 mensen en heeft 162 levens geëist in Zuid-Oost-Azië. Zij zijn in contact gekomen met besmet pluimvee of wilde vogels.

Viroloog Ron Fouchier van het Nationaal Influenzacentrum in het Erasmus MC in Rotterdam zei gisteren dat het onder controle krijgen van de verspreiding van het H5N1-virus in minder ontwikkelde landen heel lastig is. Als de overheden in Zuid-Oost-Azië het virus in hun landen zouden willen uitroeien, duurt het zeker vier tot vijf jaar voor het zover is, aldus Fouchier.

De WHO heeft China gisteren met klem verzocht meer informatie te verstrekken over de dood van een meisje van 12 jaar. Zij en haar 10-jarig broertje waren ziek geworden na het eten van een kip die was gestorven door een niet nader omschreven ziekte. Volgens de Chinese autoriteiten is ze overleden aan de gevolgen van longontsteking. ,,Sinds SARS horen ze toch te weten dat ze tijdig informatie moeten geven over wat er aan de hand is”, aldus WHO-woordvoerster Fadela Chaib op een persconferentie in Genève.

In Roemenië is gisteren bevestigd dat de reiger die vorige week dood werd aangetroffen is bezweken aan het H5N1-virus. Het is het derde geval van vogelgriep in het land. De drie inwoners van het Franse eiland Réunion bij wie na een bezoek aan Thailand verschijnselen waren geconstateerd die wezen op besmetting met vogelgriep, hebben het H5N1-virus niet. Dat is gisteren gemeld door het Franse ministerie van Volksgezondheid. (AFP, ANP, Reuters)

 

WHO waarschuwt Afrika voor gevolgen vogelgriep

 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gisteren gewaarschuwd voor de gevolgen van verspreiding van het vogelgriepvirus H5N1 naar Afrika. Het risico dat het daar dieren en mensen besmet is vergelijkbaar met dat in Azië, aldus de WHO.
 
Mocht de gevreesde vogelgriepvariant in Afrika opduiken, dan dreigen volgens de WHO de toch al fragiele stelsels van gezondheidszorg voor mensen en dieren te bezwijken. ,,Wellicht met uitzondering van hele grote, commercieel gerunde boerenbedrijven, bestaat er in Afrika geen enkel toezicht op vogelgriep”, aldus de WHO. Daardoor zou de eventuele verspreiding van de ziekte op het Afrikaanse continent nauwelijks effectief te bestrijden zijn.
 
Het H5N1-virus, dat in 2003 opnieuw opdook in Hongkong nadat het zich had verspreid in China, is tot nu toe aangetroffen bij 121 mensen en heeft 162 levens geëist in Zuid-Oost-Azië. Zij zijn in contact gekomen met besmet pluimvee of wilde vogels.
 
Viroloog Ron Fouchier van het Nationaal Influenzacentrum in het Erasmus MC in Rotterdam zei gisteren dat het onder controle krijgen van de verspreiding van het H5N1-virus in minder ontwikkelde landen heel lastig is. Als de overheden in Zuid-Oost-Azië het virus in hun landen zouden willen uitroeien, duurt het zeker vier tot vijf jaar voor het zover is, aldus Fouchier.
 
De WHO heeft China gisteren met klem verzocht meer informatie te versterkken over de dood van een meisje van 12 jaar. Zij en haar 10-jarig broertje waren ziek geworden na het eten van een kip die was gestorven door een niet nader omschreven ziekte. Volgens de Chinese autoriteiten is ze overleden aan de gevolgen van longontsteking. ,,Sinds SARS horen ze toch te weten dat ze tijdig informatie moeten geven over wat er aan de hand is”, aldus WHO-woordvoerster Fadela Chaib op een persconferentie in Genève.
 
In Roemenië is gisteren bevestigd dat de reiger die vorige week dood werd aangetroffen is bezweken aan het H5N1-virus. Het is het derde geval van vogelgriep in het land. De drie inwoners van het Franse eiland Réunion bij wie na een bezoek aan Thailand verschijnselen waren geconstateerd die wezen op besmetting met vogelgriep, hebben het H5N1-virus niet. Dat is gisteren gemeld door het Franse ministerie van Volksgezondheid.

 

Bron: NRC 29-10-2005

 

Twee doden door vogelpest in Vietnam

 

Twee mensen in Vietnam zijn waarschijnlijk gestorven aan de gevolgen van een infectie met het vogelpestvirus. Omdat de mensen al zijn begraven zal er nooit een definitieve uitslag volgen, aldus een woordvoerder van de overheid. In de centrale Quang Binh provincie stierven een 14-jarig meisje en een 26-jarige man aan een ziekte die alle verschijnselen van de vogelpest in zich had, zoals hoge koorts, ademhalingsproblemen en een snelle longinfectie.

 

Ondertussen zijn er in het noordoosten van Thailand in de provincie Kalasin weer nieuwe uitbraken van vogelpest gemeld. Dit zijn de eerste gevallen in Noordoost-Thailand in meer dan een jaar. Uitbraken zijn gemeld in de districten Yang Talat en Huai Mek. Alle bedrijven in een straal van 5 kilometer rond de getroffen plaatsen zijn onder quarantaine geplaatst.

 

Bron: Gulf News / Bangkok Post, 30/10/05  Copyright ©2005 AgriHolland B.V.

 

Thailand bevestigt vogelgriep bij mens

 

BANGKOK – Thailand heeft maandag een twintigste geval van vogelgriep bij een mens bevestigd. Het gaat om een 50-jarige vrouw die besmet is met H5N1, aldus de plaatselijke gezondheidsautoriteiten. De vrouw maakt het verder goed.

 

In Thailand is tevens een nieuwe uitbraak onder pluimvee van de dodelijke H5N1-variant van de vogelgriep geconstateerd. Het virus openbaarde zich afgelopen week in de provincie Kalasin, ten noordoosten van de hoofdstad Bangkok. Het is het eerste geval van vogelgriep in de provincie in meer dan een jaar. In totaal zijn er in Thailand 16 uitbraken van vogelgriep bevestigd, in vijf van de 76 provincies.

Vorig jaar kwamen 12 mensen in Thailand om door de dodelijke vogelgriepvariant.

In het zuidoosten van Roemenië zijn twee nieuwe uitbraken van de vogelgriep geconstateerd. Vooralsnog is vastgesteld dat dode dieren die in de Donau-delta en in het departement Constante aan de Zwarte Zee zijn gevonden het virus H5 in zich droegen.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat het gaat om de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant. Nieuwe testen van Britse deskundigen moeten daarover uitsluitsel brengen.

Eind vorige week maakten de Roemeense autoriteiten bekend dat het H5N1-virus was aangetroffen in een gestorven visreiger vlakbij de grens met Moldavië. Eerder waren er in Roemenië al uitbraken van het H5N1-virus vastgesteld in twee dorpen in de Donau-delta.

Het vogelgriepvirus heeft in Azië sinds 2003 aan meer dan zestig personen het leven gekost. Trekvogels verspreiden de ziekte nu via Centraal-Azië en Rusland richting Europa.

Bron: ANP  31-10-2005

Nieuwe gevallen van vogelpest in China, Vietnam en Japan

 

BEIJING – China en Vietnam hebben vrijdag allebei nieuwe gevallen van vogelpest bevestigd en Japan zei in verband met een vermoedelijke uitbraak 180.000 kippen te ruimen.

 

De Aziatische Ontwikkelingsbank waarschuwde ten overvloede dat een grieppandemie in Azië drie miljoen levens zou kunnen kosten en de wereld in een recessie storten.

Door de nieuwe uitbraak in China, de vierde in drie weken tijd, stierven 8.940 kippen. Om verdere verspreiding te voorkomen lieten de autoriteiten in het dorp Badaohao in de provincie Liaoning 390.000 andere vogels afmaken, aldus het ministerie van landbouw. Hongkong heeft de import van pluimvee uit de ten oosten van Beijing gelegen provincie onmiddellijk gestaakt.

De Chinese regering heeft deze week een werkgroep voor bestrijding van de vogelpest gevormd en twee miljard yuan (tweehonderd miljoen euro) opzij gezet om de benodigde maatregelen te bekostigen. Ziekenhuizen hebben opdracht gekregen hun gegevens over vogelpest dagelijks aan de regering door te geven. In China is nog geen vogelpest geconstateerd bij mensen, maar de autoriteiten zeggen dat dat onvermijdelijk zal gaan gebeuren als de ziekte niet snel tot staan wordt gebracht.

In Vietnam werden nieuwe uitbarstingen gemeld in drie dorpen in de provincie Bac Giang, ongeveer zestig kilometer ten noordoosten van Hanoi. Ruim drieduizend stuks pluimvee stierven of werden afgemaakt, zei provinciebestuurder Nguyen Dang Khoa. In een van de dorpen, Van Trung, gingen medewerkers van de veterinaire dienst vrijdag de huizen langs om alle vogels die daar nog werden aangetroffen dood te slaan.

De Vietnamese autoriteiten zeiden te verwachten dat de vogelpest ook in andere provincies zal opduiken, omdat het koelere weer de verspreiding van het virus gemakkelijker maakt. Vietnam is in augustus begonnen zijn pluimveestapel in te enten tegen de vogelpest, maar wegens een tekort aan uit China geïmporteerde entstof zal het streven om de vaccinatie van 150 miljoen vogels voor half november te voltooien waarschijnlijk niet worden gehaald.

In Japan zeiden de autoriteiten dat tachtig kippen op een boerderij in de prefectuur Ibaraki aan een virus van het type H5 blootgesteld blijken te zijn geweest en dat 180.000 tot 300.000 stuks pluimvee op de boerderij voor alle zekerheid zullen worden geruimd.

De commissaris voor gezondheid van de Europese Unie, Markos Kyprianou, gaat 6 november naar Zuidoost-Azië om zich op de hoogte te stellen van de maatregelen die daar worden genomen tegen de vogelpest, die inmiddels ook Europa heeft bereikt. Kyprianou zal Vietnam, Thailand, Cambodja en Indonesië bezoeken . Hij zei dat de EU inziet dat de vogelpest een internationaal probleem is en zal doen wat zij kan om de getroffen landen in Zuidoost-Azië te helpen.

Door het virustype H5N1 zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Azië zeker 62 mensen omgekomen, van wie 41 in Vietnam. De gezondheidsautoriteiten vrezen dat de situatie echt gevaarlijk wordt als het virus muteert en ook gemakkelijk van mens op mens kan worden overgedragen, waardoor een wereldwijde grieppandemie kan ontstaan.

Het staatsgeneesmiddelenconcern in Thailand zei vrijdag dat men daar in februari hoopt te kunnen beginnen met de productie van Oseltamivir, een eigen versie van het antivirale middel Tamiflu, een virusremmer die wordt gemaakt door de Zwitserse firma Roche. Roche bevestigde dat er in Thailand geen patent rust op Tamiflu en zei Thailand zijn expertise te hebben aangeboden om ertoe bij te dragen dat de wereld zo goed mogelijk is voorbereid op de verwachte pandemie. Dat Cambodja het middel hard nodig heeft blijkt uit de bekendmaking van het ministerie van volksgezondheid dat er op dit moment slechts voor honderd mensen Tamiflu beschikbaar is.,

De Aziatische Ontwikkelingsbank zei in een donderdag uitgebracht rapport dat Azië, als er inderdaad een pandemie uitbreekt, 235 miljard euro – 6,5 procent van zijn bruto binnenlands product – aan consumptie, handel en investeringen zal derven en nog eens 14,2 miljard door uitval en sterfte onder zijn werknemers. De groei in Azië zou daardoor tot stilstand komen en tengevolge daarvan zou de wereld waarschijnlijk in een recessie terechtkomen, aldus de bank. In dit scenario zou 20 procent van de Aziatische bevolking met vogelpest besmet raken en 0,5 procent eraan doodgaan. Hongkong, Singapore, Maleisië en Thailand zouden waarschijnlijk het hardst worden getroffen.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan drong er bij regeringen op aan betere systemen op te zetten om boeren van wie pluimvee geruimd wordt, te compenseren. “Als zij niet worden gecompenseerd gaan ze u niet vertellen of hun vogels ziek zijn”, zei Annan. “Als andere pandemieën ons één ding hebben geleerd dan is het dat zwijgen dodelijk is. ”

Bron: De Telegraaf  4 nov. 2005

 

Meer dan een miljoen vogels geslacht in China

 

In het noordoosten van China is een nieuwe haard van vogelgriep opgedoken. Het gaat om de vierde haard in twee weken. Meer dan 1 miljoen vogels zijn al om het leven gebracht. Dat meldt de lokale Chinese pers zondag.

Bij het slachten van de vogels worden meer dan 3.000 mensen ingezet. Daarbij is ook de hulp van het leger ingeroepen. Dat leger moet ook waken over het isoleren van de besmette zones. Er zijn al meer dan dertig controleposten opgezet en er is al een vijftigtal ton ontsmettingsmiddel gebruikt. Het Chinese ministerie van Landbouw heeft zestig miljoen vaccins voor gevogelte laten overbrengen naar de gebieden die grenzen aan de besmette zones.

 

Bron: Belga 06/11/2005 

 

 

Mild vogelvirus bereikt Italië

 

Het eerste geval van de H5N1-variant van vogelgriep is donderdag vastgesteld in Italië.

 

Dat meldde het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Het virus werd aangetroffen bij een wilde eend, die werd gevangen bij de noordelijke stad Padua.

Volgens het Italiaanse ministerie gaat het om een zogenoemde laag pathogene variant van de ziekte, die niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat het subtype van het virus niet lijkt op de varianten in Zuid-Oost Azië, Roemenië en Turkije. Het zou om een variant gaan die al veel langer rondwaart in Europa zonder schade aan te richten. De Commissie vindt het dan ook niet nodig om exportmaatregelen te nemen tegen Italië.

China
De autoriteiten in China hebben eveneens twee nieuwe gevallen van vogelgriep ontdekt. Ook hier gaat het gaat om het gevreesde H5N1-virus dat ook voor mensen gevaarlijk is, aldus de krant China Daily donderdag.

De nieuwe uitbraken zijn in de noordoostelijke provincie Liaoning. De autoriteiten hebben in de getroffen regio al 500.000 kippen en eenden laten ruimen, aldus het blad. In totaal zijn in Liaoning al 10 miljoen vogels gedood om verdere verspreiding tegen te gaan.

Premier Wen Jiabao waarschuwde woensdag voor een ‘erg gevaarlijke situatie’ als het virus zich verder verspreidt of muteert tot een variant die overdraagbaar is van mens tot mens.

De voedsel- en landbouworganisatie van de VN, de FAO, sprak donderdag haar ongerustheid uit over de nieuwe uitbraak. Tegelijk prees de organisatie de Chinese regering om haar inspanningen de verspreiding van de vogelgriep te beteugelen.

Bron: © 2005 Planet Internet 10 november

Opnieuw uitbraak vogelgriep China

 

PEKING – In China is opnieuw een uitbraak van vogelgriep gemeld. In de provincie Hubei zijn de afgelopen dagen ruim 2500 vogels aan de ziekte bezweken. Meer dan 31.000 dieren zijn geruimd. Het gaat om de achtste uitbraak van vogelgriep in China sinds begin oktober.

 

Het gaat om de achtste uitbraak van de vogelgriep in China sinds begin oktober. De autoriteiten hebben bevestigd dat het in Hubei om H5N1 gaat, een variant die in Azië dodelijk kan zijn. In Italië werd deze week een ongevaarlijke versie van H5N1 vastgesteld.

 

Bron: Telegraaf 12-11-2005

 

 

Mogelijk verband Tamiflu en de dood van tieners in Japan

 

Er bestaat mogelijk een verband tussen het anti-griep medicijn Tamiflu en de dood van twee tieners in Japan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrachtwagen
Het antivirale middel geldt als het meest effectieve medicijn tegen vogelgriep. Eén van de tieners ging na het slikken van een capsule tamiflu in zijn pyjama de straat op, klom over een vangrail en sprong voor een vrachtwagen. Hij was op slag dood.

Verdieping
Een andere 14 jaar oude jongen viel van de negende verdieping van een gebouw, nadat hij het medicijn had ingenomen, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Bewustzijn
De gebruikers van tamiflu worden gewaarschuwd dat het medicijn het bewustzijn kan beïnvloeden en hallucinaties kan veroorzaken. Het Japanse ministerie van Gezondheid overweegt nu de tekst van de bijsluiter aan te passen.

 

Bron: © RTLNieuws.nl

 

Zuurkool als wapen tegen vogelpest

 

Zuurkool kan het geheime wapen tegen vogelpest zijn. Wetenschappers vermoeden dat zuurkool een bacterie (lactobacillus) bevat die het levensgevaarlijke H5N1-virus kan verslaan.

 

Deze conclusie volgt op een proef waarbij 13 besmette kippen kimchi, de Koreaanse variant van zuurkool, gevoerd kregen. Elf kippen waren een week later volledig hersteld.

Sinds gezondheidsdeskundigen accepteren dat zuurkool en soortgelijke gerechten positief zijn voor de volksgezondheid, is de consumptie ervan in onder meer Korea, de VS en Groot-Brittannië razendsnel gestegen. Het gerecht zou ook werken bij de bestrijding van kanker en vergiftingen. Bovendien is het rijk aan vitaminen.

Bron: Agrarisch Dagblad 13-11-2005

 

 

Mutatie vogelpest vastgesteld in Azie

 

Het Aziatische vogelpestvirus muteert naar een gevaarlijker vorm voor mensen en zoogdieren. Dat blijkt uit onderzoek van het Vietnamese Onderzoekcentrum voor vogelpest. Thailand zegt hetzelfde op basis van de besmetting van een 18 maanden oud kind, dat het virus heeft opgelopen zonder rechtstreeks contact met pluimvee.

 

De Vietnamezen hebben in monsters van het virus bij mensen en kippen opvallende antigenen-variaties aangetroffen. Antigenen zijn vreemde substanties die het immuunsysteem stimuleren anti-lichamen aan te maken. De mutaties wijzen er volgens het Vietname onderzoekinstituut op dat het virus zich effectief kan vermeerderen in mensen en zoogdieren. Bovendien is gebleken dat het H5N1-virus resistentie heeft ontwikkeld voor de griepremmers amatadine en rimantadine.

Gezondheidsdeskundigen in Thailand vragen het publiek uiterst waakzaam te zijn, omdat het griepvirus veel gemakkelijker mensen kan besmetten dan gedacht. Tot nu toe werd aangenomen dat besmetting van vogels op mensen plaatshad door direct contact.

De 18 maanden oude peuter Worawut Ruesrijan had dat niet en zou het virus alleen hebben kunnen opgelopen door uitwerpselen van pluimvee te hebben aangeraakt. Dat betekent volgens de experts dat een mens besmet kan raken als vogelpest heerst onder pluimvee in zijn of haar omgeving. Zij roepen daarom op contact te vermijden.

Bron: Agrarisch Dagblad 14-11-2005-11-14

 

 

Roemeens dorp in quarantaine na uitbraak vogelgriep

 

Het H5-virus van de vogelgriep is zaterdag geïdentificeerd op een kalkoen in Scarlatesti, een dorp in het oosten van Roemenië. Vanaf zondag werd begonnen met de ruiming en vernietiging van al het pluimvee in het dorp, circa 15.000 stuks. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat het H5-virus, dat niet noodzakelijkerwijs sterk ziekteverwekkend is, in Roemenië gevonden wordt op een tamme vogel buiten de Donau-delta – in het zuidoosten – waar totnogtoe vier haarden van vogelgriep zijn ontdekt.

“Het dorp is reeds in quarantaine geplaatst en de bewoners zullen vanaf zondag ingeënt worden tegen seizoensgriep”, aldus het ministerie. Het ruimen van pluimvee blijft beperkt tot Scarlatesti omdat het dichtsbijgelegen dorp op 3 km afstand ligt. Volgens minister van Landbouw Gheorghe Flutur is het virus “waarschijnlijk” op de kalkoen overgedragen door wilde vogels die in de omgeving nestelen.

 

Bron: Belga  26/11/2005

 

Blaast koude winter vogelgriep naar onze contreien?

 

De eerste winterprik die we de voorbije dagen hebben moeten verwerken, ondersteunt de voorspellingen van metereologen die zeggen dat we ons moeten voorbereiden op een ongewoon koude winter. Vervelend voor koukleumen, maar volgens de krant Independent on Sunday is er meer: een koude winter vergroot de kans dat de gevreesde vogelgriep in onze contreien zal toeslaan.

Volgens Britse deskundigen zou de oostenwind die doorgaans voor uitzonderlijk koud weer zorgt, trekvogels die het vogelgriepvirus dragen, letterlijk naar ons toe kunnen blazen.

 

“Vogelgriep maakte al 300 slachtoffers in China”

 

Een vooraanstaande Japanse viroloog zegt dat er in China al driehonderd mensen gestorven zijn aan de vogelgriepvariant H5N1. Officieel telt China maar twee vogelgriepdoden. Wereldwijd loopt de officiële balans op tot 68 dodelijke slachtoffers.

Masato Tashiro is hoofd van het departement virologie bij het Nationale Instituut voor Infectieziekten in Tokio, een instituut dat nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsraad. Op een virologenbijeenkomst in het Duitse Marburg vertelde hij de geschokte zaal dat de officiële cijfers van de Chinese overheid over het aantal vogelgriepslachtoffers niet kloppen. Niet slechts twee mensen zouden zijn overleden aan de griepvariant H5N1, maar driehonderd. Bovendien zijn er drieduizend mensen in quarantaine geplaatst, aldus Tashiro.

Massato Tashiro zegt de informatie te hebben vernomen van betrouwbare Chinese collega’s, die bang zijn opgepakt te worden als ze hun mond opendoen. Vijf Chinese artsen zouden al zijn gearresteerd. Dick Thompson, woordvoerder van de Wereldgezondheidsraad, zegt dat de geruchten uitgezocht worden. Het Chinese ministerie van gezondheid heeft ze in ieder geval niet bevestigd, zo liet Thompson aan het magazine New Scientist weten.

 

Bron: Metro  28/11/2005 

 

 

Vogelpest op de Krim: Joesjtsjenko roept noodtoestand uit

 

 

President Viktor Joesjtsjenko van Oekraïne heeft de noodtoestand uitgeroepen op de Krim in verband met een uitbraak van vogelpest op het schiereiland in de Zwarte Zee.

 

De maatregel heeft betrekking op vier dorpen waar meer dan 1.500 vogels, voornamelijk kippen en ganzen, blijken te zijn doodgegaan aan een virus van het type H5. De dorpen, in de regio’s Sovetskiy, Nizjnegorskiy en Dzjankoyskiy, zijn onder quarantaine geplaatst en mensen die met het zieke pluimvee in contact zijn geweest worden onder medische controle gehouden. Om vast te stellen of het om het ook voor mensen gevaarlijke virustype H5N1 gaat, worden monsters naar laboratoria in Italië en Groot-Brittannië gestuurd. De vogelsterfte begon al op 18 oktober, maar nam afgelopen maand plotseling toe en vrijdagavond werd bevestigd dat het om vogelpest ging, zei Ihor Krol van het Ministerie van Noodsituaties. Het hoofd van de veterinaire dienst , Maria Troechanovskaja, zei voor de televisie dat het om een vorm van het virus gaat dat zich bliksemsnel verspreidt.

De Krim werd al beschouwd als een risicogebied omdat er veel trekvogels neerstrijken. Minister van landbouw Oleksandr Baranivsky zei dat de uitbraak waarschijnlijk op het pluimvee is overgebracht door trekvogels op het Sawasj-meer. Oekraïne had al strenge grenscontroles ingesteld en de veiligheidsmaatregelen in eigen land verscherpt. Pluimveehouders hadden de raad gekregen hun beesten binnen te houden. Zaterdag werd op de Krim alle handel in pluimvee stilgelegd.
De 25-jarige Natasja Kosyleva, die zaterdag aan het winkelen was in de Oekraïense hoofdstad Kiev, zei te vrezen dat pluimveehouders toch zullen proberen besmette vogels te verkopen op kleine buitenmarkten. Haar ouders wonen in Jalta, een stad op de Krim. “We hebben veel kleine pluimveeboeren op de Krim en voor onze arme bewoners is het de enige bron van verdiensten om hun gezin te voeden”, zei zij. Gevogelte is voor veel Oekraïeners bovendien het enige vlees dat zij zich kunnen veroorloven.

Bron: Gazet van Antwerpen 3 december 2005-12-04

 

Opnieuw Chinees besmet met dodelijke vogelgriep

 

In China is een zesde persoon besmet met het dodelijke vogelgriepvirus, bevestigt het Chinese ministerie van Volksgezondheid. Er is ook sprake van een nieuwe uitbraak van het virus onder gevogelte.

Dodelijk virus
Het zesde geval van menselijke vogelgriep in China is vastgesteld bij een 35-jarige man uit het oosten van China. De man kreeg op 4 december last van koorts en ademhalingsproblemen. Uit nader onderzoek blijkt nu dat de man besmet is met het H5N1-virus, de variant van vogelgriep die ook gevaarlijk is voor de mens.

 

Preventieve slachtingen
In de regio waar de patiënt leeft, is ook een nieuwe uitbraak van
het virus onder het gevogelte geregistreerd. Zo kwamen meer dan 1.600 eenden van een plaatselijke boer om het leven. In de omgeving van de nieuwe haard werden preventief 15.000 vogels afgemaakt. In november werd in China een vijfde geval van vogelgriep bij de mens geregistreerd, maar die patiënt is inmiddels hersteld en heeft het ziekenhuis vorige week mogen verlaten.

 

Vogelgriep muteert naar gevaarlijkere vorm

 

Vogelgriep is nog niet overdraagbaar van mens op mens, maar kleine veranderingen in het virus hebben de wereld wel dichter bij een pandemie gebracht. Dat heeft de VN-coördinator voor Vogelgriep gezegd.

“Er zijn subtiele veranderingen in de genetische samenstelling van H5N1 (de dodelijke variant van het virus), die aantonen dat er mutaties plaatsvinden die de kans groter maken dat het virus van mens op mens overdraagbaar wordt”, zei David Nabarro.

 

Nabarro waarschuwde in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh voor zelfgenoegzaamheid. “Het is heel waarschijnlijk dat H5N1 kan muteren. Het feit dat het enkele jaren in beslag neemt, moet je niet laten geloven dat we het ergste achter de rug hebben.”

 

Bron: Het Laatse nieuws 16-12-2005

 

‘Wereld verliest strijd tegen vogelpest’

 

De wereld verliest de strijd tegen de vogelpest onder pluimvee. Daardoor neemt de kans toe dat het muterende H5N1-virus besmettelijker wordt voor de mens en een wereldwijde griepepidemie uitbreekt.

 

Dat stelt de speciale vogelpestcoördinator van de Verenigde Naties, David Nabarro. Hij wijst op de toename van het aantal uitbraken in Roemenië en Oekraïne en de mogelijke verspreiding in Afrika (Malawi).

Nabarro deed zijn uitspraken kort nadat bekend werd dat een 8-jarige jongen het 11e Indonesische slachtoffer is van het H5N1-virus.

Het aantal besmettingen onder mensen is dit jaar meer dan verdubbeld. Officieel zijn in Azië tenminste 71 mensen overleden aan vogelpest en 139 mensen besmet geraakt. Alleen dit jaar zijn al 95 mensen geïnfecteerd met het virus. Deze officiële VN-cijfers zijn waarschijnlijk een grove onderschatting, omdat veel gevallen niet gemeld zijn of onderkend als zijnde veroorzaakt door vogelpest.

Bron: Agrarisch Dagblad 19-12-2005

 

Slachtoffer vogelgriep ‘had geen contact met vogels’

 

De vrouw die vorige week in China overleed aan de gevolgen van de vogelgriep heeft geen contact met pluimvee gehad en at vrijwel geen gevogelte.

 

Dat melden Chinese staatsmedia vandaag. Bij het slachtoffer werd op 23 december de dodelijke griepvariant H5N1 vastgesteld, maar het geval werd pas op 29 december gemeld omdat de autoriteiten niet begrepen waar de vrouw het virus heeft kunnen oplopen.

“Het is onwaarschijnlijk dat zij besmet is geraakt door contact met pluimvee”, aldus Xu Longshan die in de provincie Fujian verantwoordelijk is voor de bestrijding van de vogelgriep.

De 41-jarige fabrieksarbeidster is de derde persoon in China die in 2005 aan de vogelpest is overleden. In totaal raakten zeven mensen besmet. Wetenschappers zijn bang dat het virus, dat tot nu toe waarschijnlijk alleen via contact met vogels is overgebracht, muteert en daarna makkelijk van mens op mens overdraagbaar wordt.

Bron: ZIBB, 31-12-2005

 

Turkse jongen had toch vogelgriep

 

De 14-jarige jongen die het afgelopen weekend in Oost-Turkije overleden is, was tóch besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid gezegd.

 

Familieleden
Bij een zusje van de jongen is ook vogelgriep vastgesteld. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Mogelijk is ook nog een derde lid van de familie besmet met het virus.

Eerste slachtoffers
Eerder deze week werd juist bekend dat de jongen niet was overleden aan de vogelgriep. Het is voor het eerst dat er in Turkije bij mensen vogelgriep is vastgesteld.

Bron: RTL Nieuws 04-01-2006

 

Ontwikkeling vogelgriepvirus

 

RIJSWIJK (ANP) – De vogelgriep heeft vrijdag het leven geëist van een derde persoon in Turkije. In Azië zijn er inmiddels 74 mensen aan de ziekte overleden. Het gaat om 42 mensen in Vietnam, 14 in Thailand, 4 in Cambodja, 11 in Indonesië en 3 in China. Een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen van het vogelgriepvirus:

 

1997: Door de vogelgriep sterven in Hongkong zes mensen.

 

15 december 2003: Op een kippenboerderij dicht bij Seoul in Zuid-Korea wordt de gevaarlijke vorm H5N1 van het vogelgriepvirus aangetroffen. Het virus verspreidt zich door het hele land. De eerste massale ruimingen van pluimvee vinden plaats.

 

8 januari 2004: Het vogelgriepvirus duikt op bij een kippenboerderij in Vietnam.

 

27 september 2004: De Thaise autoriteiten meldden dat het virus mogelijk van mens op mens is overgegaan. De Wereldgezondheidsorganisatie sluit het later niet uit, maar kan het ook niet bevestigen.

 

8 oktober 2005: Onderzoekers stellen het eerste geval van het vogelgriepvirus vast in Turkije.

 

10 oktober 2005: De Europese Commissie kondigt aan dat er een verbod komt op de invoer van vogels uit Turkije.

 

15 oktober 2005: Britse testen wijzen uit dat de gevaarlijke variant H5N1 bij drie dode eenden in Roemenië is aangetroffen. Het zijn de eerste gevallen van vogelgriep in Europa.

 

9 november 2005: Bij een vergadering van gezondheidsexperts in Genève wordt een strategie bepaald om het vogelgriepvirus in te dammen. De kosten van het project worden geschat op 1 miljard dollar.

 

11 november 2005: In Koeweit wordt een geval van de H5N1-variant van het vogelgriepvirus aangetroffen bij een flamingo. Het is het eerste geval in de Golfregio.

 

15 november 2005: In quarantaine gaan 53 zilveroor-nachtegalen dood. De vogeltjes zijn geïmporteerd vanuit Taiwan naar Groot-Brittannië en vormen zeer waarschijnlijk de bron van de besmetting.

 

3 december 2005: In Oekraïne duikt het vogelgriepvirus op. De regering van het land zet het leger in om het gebied op de Krim waar het virus is aangetroffen van de buitenwereld af te sluiten.

 

29 december 2005: China maakt bekend dat een derde Chinees is gestorven aan de H5N1-variant van het virus.

 

4 januari 2006: Turkije maakt bekend dat bij twee mensen vogelgriep is aangetroffen. Inmiddels zijn drie kinderen uit één gezin (15, 14 en 11 jaar) aan het virus overleden.

Bron: ©  Reformatorisch Dagblad   06-01-2006

Wat is vogelgriep ? 

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar vogelgriep 

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar vogelgriep 3