Wetenschap vogelgriep

Te weinig negatieve lucht-ionen mede oorzaak van uitbreiding vogelgriep en dreiging wereldwijde pandemie.

Onze luchtkwaliteit minder door E.M.Straling

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar vogelgriep.

Uitgegeven: 25 mei 2005

LONDEN – Wetenschappers van over de hele wereld luiden in een speciale editie van het wetenschapsblad Nature, dat donderdag verschijnt, de noodklok over de gevaren van vogelgriep. Zij stellen dat de wereld onvoldoende is voorbereid op een mogelijke pandemie, die in een van de gunstigste scenario’s eenvijfde van de wereldbevolking ziek zou kunnen maken.

De vogelgriepvariant H5N1 stak in 1997 voor het eerst de kop op in Hongkong en in het zuiden van China. Zes mensen overleden. Sinds eind 2003 heeft het virus aan meer dan vijftig mensen in Vietnam, Cambodja en Thailand het leven gekost. 

Virus

H5N1 kan zich nog niet verspreiden van mens tot mens, maar een gemuteerde variant zou dat wellicht wel kunnen. In dat geval kan het nieuwe virus, waarvoor nog niemand immuun is, zich in enkele maanden over de hele wereld verspreiden en miljoenen mensenlevens eisen, aldus de onderzoekers.

Zij vrezen zelfs een herhaling van de Spaanse griepepidemie, die in 1918 een kwart van de wereldbevolking velde. Tussen de 20 en 40 miljoen mensen stierven aan de ziekte. De medische wetenschap heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt, maar toch kan een nieuwe grieppandemie volgens de wetenschappers miljoenen slachtoffers maken, vooral in ontwikkelingslanden.

Vogelgriep

Volgens een team onder leiding van viroloog Ab Osterhaus, van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, moet het onderzoek naar vogelgriep veel gestructureerder worden aangepakt. Het onderzoek naar de vogelgriepvariant die sinds 1997 in Azië rondwaart, is veel te versnipperd, menen de Nederlandse onderzoekers.

In Nature pleiten zij voor de oprichting van een taakgroep waarin de relevante internationale organisaties gaan samenwerken met toonaangevende onderzoeksteams uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Zij denken dat zo’n taakgroep, met onder meer specialisten op het gebied van ziektes bij mensen en dieren, niet meer hoeft te kosten dan 1,5 miljoen dollar per jaar.

Groot belang

Volgens Anthony Fauci, van het Amerikaans Nationaal Instituut voor Volksgezondheid in Bethesda, is het van groot belang dat de wetenschap meer inzicht krijgt in hoe griepvirussen zich ontwikkelen. Alleen dan kunnen tijdig nieuwe vaccins en medicijnen worden ontwikkeld. Ook moet de productiecapaciteit van vaccins drastisch omhoog, aldus Fauci in Nature.

ZIE OOK:
Brussel wil vogels inenten bij griep
Vaccin tegen vogelgriep getest in Vietnam
Weer Vietnamees met vogelgriep
China neemt noodmaatregelen tegen vogelgriep

·     Reacties op dit bericht? Mail de redactie.

·       NU.nl homepage

(c) ANP

https://www.aquariusvitaliser.info/wp-content/uploads/2015/09/20031010.pdf (pagina 33 tm 38)

25/05 Vogelgriep kan miljoenen mensen doden.

 

 

 

Enkele vooraanstaande virologen waarschuwen donderdag in het medisch vakblad Nature dat de volgende wereldwijde griepepidemie zal worden uitgelokt door een gewijzigd vogelgriepvirus met “rampzalige gevolgen”.


Een vijfde van de wereldbevolking zal zwaar ziek worden. Ziekenhuizen zullen wereldwijd minstens 30 miljoen mensen moeten opvangen en een vierde van die patiënten zal sterven, luidt het.

De uitgevers van het wetenschappelijk blad zijn zo bezorgd over deze dreiging dat ze in het jongste nummer van Nature heel wat bijdragen en commentaren over de vogelgriep bundelden. Onder de auteurs bevinden zich wetenschappers als de directeur infectieziektes van het Nationaal Gezondheidsonderzoeksinstituut van de VS, Anthony Fauci, aids-onderzoekers David Ho (New York) en Albert Osterhaus (Rotterdam), en Michael Osterholm (Minneapolis) en Robert Webster (Memphis).

De wetenschappers waarschuwen niet alleen voor een strijd op leven en dood bij miljoenen mensen. De gevreesde epidemie zou immers ook rampzalig zijn voor de wereldeconomie, meer nog dan welke gezondheidscrisis ooit. De experts roepen de industrielanden op, en met name de G8-lidstaten, om middelen vrij te maken voor de ontwikkeling van een nieuw type vaccinatie tegen griep.
Sommige experts menen dat het vaccineren van gevogelte voorrang moet krijgen. Als we het vogelgriepvirus bij kippen en ander gevogelte onder controle krijgen, kan de mensheid nog wat tijd winnen voor het tot een dergelijke grootschalige ramp komt, luidt het.

 

„Vogelgriep gevaar voor hele de wereld”

 

Vrees voor herhaling van ‘1918’

 

Wetenschapsredactie 26-5-2005

 

LONDEN – Wetenschappers van over de hele wereld luiden in een speciale editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature die donderdag is verschenen, de noodklok over de gevaren van vogelgriep. Zij stellen dat de wereld onvoldoende is voorbereid op een mogelijke pandemie bij mensen.

 

Bij een dergelijke grootschalige uitbraak zou 20 procent van de wereldbevolking ziek worden. Binnen enkele maanden zouden 30 miljoen mensen in het ********** belanden, van wie een kwart vervolgens zou overlijden. En volgens de wetenschappers is dit nog het gunstigste scenario. Een ernstiger verloop is zeer wel denkbaar. De vogelgriepvariant H5N1 stak in 1997 voor het eerst de kop op in Hongkong, in het zuiden van China. Zes mensen overleden. Sinds eind 2003 heeft het virus aan meer dan vijftig mensen in Vietnam, Cambodja en Thailand het leven gekost.

 

De nieuwe ziekteverwekker kan zich nog niet verspreiden van mens tot mens, maar door veranderingen in het virus zou dat wellicht in de toekomst wel kunnen. Doordat de wereldbevolking geen afweer heeft tegen de nieuwe variant, kan deze zich in enkele maanden over de hele wereld verspreiden en miljoenen mensenlevens eisen, aldus de onderzoekers. Zij vrezen zelfs een herhaling van de Spaanse griepepidemie, die in 1918 een kwart van de wereldbevolking velde. Tussen de 20 en de 40 miljoen mensen stierven toen aan de ziekte. De medische wetenschap heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt, maar toch kan een nieuwe grieppandemie volgens de wetenschappers miljoenen slachtoffers maken, vooral in ontwikkelingslanden.

 

Vogelgriep bij vliegen vastgesteld.

Gepubliceerd op dinsdag 22 februari 2005.

Japanse onderzoekers hebben het gevreesde vogelgriepvirus ook bij vliegen vastgesteld.

De ontdekking onderstreept de bevinding dat het dodelijke virus van de ene diersoort naar de andere kan overspringen.

Gevaarlijke variant
Het virus werd geconstateerd bij vliegen die afgelopen maart bij een kippenboerderij in Kyoto zijn gevangen. Op deze boerderij was een maand eerder vogelgriep uitgebroken, dat ook een mens besmette. Volgens de Japanse onderzoekers is het virus hier vermoedelijk voor het eerst van kippen naar vliegen overgesprongen.

De vogelgriep bij de vliegen betreft de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep, dat begin 2004 in Azië meer dan dertig mensen het leven kostte. H5 verwijst naar Hong Kong, waar in 1997 een uitbraak van de vogelpest zes mensenlevens eiste. De N1 refereert aan het feit dat het griepvirus net als andere types griepvirussen variabel is en dit de eerste variëteit van het Hong Kong virus is.

In die variabiliteit schuilt het gevaar. De autoriteiten vrezen dat de vogelgriep zich vermengt met een menselijk griepvirus. Dan zou het virus van mens op mens kunnen overslaan. Sommige wetenschappers vrezen zelfs een heuse epidemie die aan miljoenen mensen over de hele wereld het leven zou kunnen kosten.

Conferentie
Vliegen kunnen mensen niet met het vogelgriepvirus besmetten, maar de Japanse wetenschappers sluiten niet uit dat zij het virus wel onder vogels kunnen verspreiden. Bij volgende uitbraken moeten dan ook niet alleen vogels en kippen, maar ook vliegen worden vernietigd.

Behalve bij vogels en kippen is het virus ook vastgesteld bij katachtigen. Een vaccin om de vogelgriep te bestrijden, bestaat nog niet. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs publieke gezondheidsdiensten opgeroepen om haast te maken met de ontwikkeling van zo’n vaccin. In Ho Chi Minh City, Vietnam, start woensdag een internationale conferentie over het dodelijke virus.

Bron: Reuters, Chicago Sun-Times

Eerste geval van vogelgriep bij mens in Indonesië.            17/06/2005 

 

Na gevallen van vogelgriep bij mensen in Vietnam, Cambodja en Thailand is er nu ook voor het eerst vogelgriep vastgesteld bij iemand in Indonesië. Het gaat om een kippenkweker die weliswaar besmet is met het beruchte H5N1-virus maar die voorlopig geen enkel typisch symptoom van de aandoening vertoont.


De man heeft het virus vrijwel zeker via zijn pluimvee opgedaan en dat is meteen het zoveelste bewijs dat het vogelgriepvirus blijkbaar steeds gemakkelijker van dier op mens overgaat. Virologen vrezen dat het H5N1-virus aanleiding zou kunnen zijn tot de grootste pandemie of wereldwijde griepepidemie ooit die wellicht één miljard mensen ziek zal maken en miljoenen doden zal eisen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Vrees voor verspreiding vogelpest.

LONDEN | Het vogelgriepvirus dat eerder dit jaar werd aangetroffen bij trekvogels in China, is een bijzonder agressieve variant. Chinese wetenschappers spreken in het gezaghebbende vakblad Nature de vrees uit dat het zich via trekvogels over heel Azië kan verspreiden, mogelijk zelfs naar Europa.

In april en mei werd een uitbraak van vogelgriep geconstateerd bij het Qinghai-meer in het westen van China. Het meer is een van de belangrijkste broedgebieden voor trekvogels uit Zuidoost-Azië, Siberië, Australië en Nieuw-Zeeland. Zo’n 1500 Indische ganzen, aalscholvers, bruinkopmeeuwen en reuzenzwartkopmeeuwen bezweken aan de ziekte. Wetenschappers van de landbouwuniversiteit in Peking hebben vastgesteld dat de dieren zijn gestorven aan de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-type van het vogelgriepvirus. Daarbij gaat het om een extreem agressieve variant, zo bleek uit genetisch onderzoek en dierproeven. Pluimvee en muizen die met het virus werden besmet, overleden binnen twintig uur.

De onderzoekers vrezen dat het virus zich vanuit de Chinese provincie Qinghai verder door Azië kan verspreiden. Sommige trekvogelsoorten kunnen wellicht als drager fungeren, zonder zelf ziek te worden. Zij kunnen de ziekte verder verspreiden door Azië. Als de vogels het virus onderweg overdragen aan andere trekvogels, kan het mogelijk ook Europa bereiken, aldus de wetenschappers.

Het H5N1-virus is overdraagbaar van vogels op mensen. In Zuidoost-Azie zijn tot dusver 55 mensen bezweken aan de griepvariant. Mensen kunnen elkaar niet aansteken, maar wetenschappers vrezen dat dat bij een eventuele gemuteerde versie wel mogelijk zal zijn.

Bron ANP

China ontdekt nieuwe agressieve variant van vogelpest.

Chinese onderzoekers melden dat bij wilde trekvogels in het Qinghai-meer een agressieve variant van het H5N1-virus van vogelpest is gevonden. Er bestaat een reëel gevaar dat de ziekte door de trekvogels overgebracht kan worden naar andere gebieden zoals Siberië, Zuidoost Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. De onderzoekers hebben dit gemeld in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

“Deze vondst kan ervoor zorgen dat het gebeid in Azie waar vogelpest heerst zich snel kan uitbreiden naar landen die nog vogelpest-vrij zijn, zoals India”, aldus Dr. Yi Guan, een van de schrijvers van het artikel in Nature. “Ik denk echter niet dat deze vondst ons sneller zal brengen bij een menselijke griepgolf tengevolge van het virus, in ieder geval niet direct. Desondanks is de kans op zo’n griepgolf wel toegenomen.”

Tot op dit moment waren er al wel besmette wilde vogels gevonden, maar deze werden steeds binnen vliegafstand gevonden van besmette boerderijen. Dit suggereerde dat de vogels het virus wel hadden opgepikt, maar niet meer verspreidden. Maar het Qinghai-meer ligt niet op directe vliegafstand van een pluimveehouderij. Het meer is beschermd gebied en een broedgebied voor grote hoeveelheden trekvogels. De besmette vogels zijn in mei 2005 gevonden.

Uit proeven met kippen en muizen bleek de agressiviteit van het virus. Acht kippen die werden geïnfecteerd met het virus bezweken binnen 20 uur. Van de 8 besmette muizen waren er 7 binnen 72 uur overleden, de laatste muis ging na 96 uur dood. Eerder geïsoleerde stammen van het H5N1-virus bleken minder besmettelijk voor kippen en muizen.

Nature, 07/07/05

Vogelgriep komt naar je toe deze zomer.

 

Wilde ganzen en meeuwen in China zijn besmet met de vogelgriep. Dat melden Chinese onderzoekers deze week in Nature én in Science. Het is de eerste keer dat wilde vogels elkaar aansteken, in plaats dat ze het virus overnemen van boerderijvogels.

Tot nu toe kwam het vogelgriepvirus alleen voor op een paar plekken in Zuidoost-Azië. Voor zover bekend zijn er 54 mensen aan overleden, bijna allemaal nadat ze door vogels waren aangestoken. Maar virologen vrezen dat het zich nu snel kan gaan verspreiden. Als het dan ook nog dusdanig muteert dat het gemakkelijk van mens op mens kan overspringen, komt de gevreesde grieppandemie snel dichterbij.

De eerste besmetting van Indische ganzen (Anser indicus) is op 30 april vastgesteld bij het meer van Qinghai, een natuurreservaat in het westen van China dat bij trekvogels in trek is als broedplaats. Drie weken later waren minstens 1500 vogels dood, waaronder ook twee soorten meeuwen.

Bij de vogels zijn vier varianten van het influenzavirus H5N1 vastgesteld. Bij tests op muizen en kippen bleken ze zeer virulent te zijn: van de 16 proefdieren waren er 15 binnen drie dagen dood.

Van de Indische ganzen is bekend dat ze trekken van India tot Birma en dat ze per dag 1600 kilometer kunnen afleggen. Ze kunnen het virus dus zeer snel verspreiden.

bron: BBC News Online, 7 juli 2005

Agressieve vogelgriep treft trekvogels China.

Vogels bedreigen ook Europa

LONDEN – Het vogelgriepvirus dat eerder dit jaar werd aangetroffen bij trekvogels in het westen van China, is een bijzonder agressieve variant. Dat hebben Chinese wetenschappers ontdekt.

 

In het vakblad Nature spreken de wetenschappers de vrees uit dat het virus zich via trekvogels over het gehele Aziatische continent kan verspreiden, en mogelijk zelfs naar Europa.

Broedgebied
In april en mei werd een uitbraak van vogelgriep geconstateerd bij het Qinghai-meer in het westen van China. Het meer is een van de belangrijkste broedgebieden voor trekvogels uit Zuidoost-Azië, Siberië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ongeveer 1500 Indische ganzen, aalscholvers, bruinkopmeeuwen en reuzenzwartkopmeeuwen bezweken aan de ziekte.

Mensen
Wetenschappers van de landbouwuniversiteit in Peking hebben vastgesteld dat de dieren zijn gestorven aan de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-type van het vogelgriepvirus. Daarbij gaat het om een extreem agressieve variant, bleek uit genetisch onderzoek en dierproeven. Pluimvee en muizen die met het virus werden besmet, overleden binnen twintig uur.

Europa
De onderzoekers vrezen dat het virus zich vanuit de Chinese provincie Qinghai verder door Azië kan verspreiden. Sommige trekvogelsoorten kunnen wellicht als drager fungeren, zonder zelf ziek te worden. Zij kunnen de ziekte verder verspreiden door Azië. Als de vogels het virus onderweg overdragen aan andere trekvogels, kan het mogelijk ook Europa bereiken, aldus de wetenschappers.

Muteren
Het H5N1-virus is overdraagbaar van vogels op mensen. In Zuidoost-Azie zijn tot dusver 55 mensen bezweken aan de griepvariant. Mensen kunnen elkaar niet aansteken, maar wetenschappers vrezen dat dat bij een eventuele gemuteerde versie wel mogelijk zal zijn. In dat geval kan de vogelgriepuitbraak een dodelijke grieppandemie onder mensen veroorzaken.

 

Publicatiedatum: 7 juli 2005
Bron: ANP
Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

 

Indonesië vermoedt vogelgriep achter sterfgevallen.

Slachtoffers zouden eerste dodelijke vogelgriepgevallen zijn voor Indonesië

JAKARTA – Als het vermoeden juist is, zijn de slachtoffers – een man en zijn twee jonge dochters – de eerste menselijke slachtoffers van vogelgriep in Indonesië.

 

Indonesië heeft dit jaar gevallen van vogelgriep geconstateerd in verschillende provincies. De ziekte werd aangetroffen bij gevogelte, maar ook een medewerker van een boerderij werd positief getest op aanwezigheid van het virus. Er waren tot nog toe echter geen dodelijke slachtoffers onder mensen gevallen.

Ten minste 53 mensen overleden in Azië
In geheel Azië zijn de afgelopen jaren miljoenen vogels gedood om verspreiding van de vogelgriep te stoppen. En sinds januari 2004 zijn er in Cambodja, Vietnam en Thailand ten minste 53 mensen overleden aan het virus.

Monsters naar Hong Kong gestuurd
De minister van gezondheid Siti Fadillah Supari gaf vandaag aan dat de drie slachtoffers woonachtig waren in Tangerang, aan de rand van Jakarta. De minister zei dat het eerste sterfgeval, een eenjarig kind, enkele dagen geleden was begraven. De tests van het andere meisje en de vader waren inconsistent. “We hebben monsters naar Hong Kong gestuurd om de resultaten te bevestigen, hetgeen zeven tot tien dagen zal duren,” aldus de ministers.

Vrees voor besmetting van mens op mens
Meer dan 300 mensen die in nauw contact stonden met het gezin, zijn onder observatie geplaatst. De vrouwelijke minister vertelde te vrezen dat de drie slachtoffers het virus overgedragen hebben gekregen van andere mensen, omdat ze niet in contact waren gekomen met pluimvee.

De angst op een pandemie blijft bestaan
Een woordvoerder van de World Health Organization (WHO) betwijfelt of het virus door mensen is overgedragen: “Tot nog toe hebben mensen alleen vogelgriep opgelopen na in contact te zijn gekomen met geïnfecteerde dieren.” Dat neemt niet weg dat de angst blijft bestaan dat het virus van mens op mens overdraagbaar zal worden. Dit zou een pandemie tot gevolg kunnen hebben.

 

Publicatiedatum: 15 juli 2005
Bron: BBC
Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

 

 Indonesië neemt maatregelen tegen vogelgriep.

22-07-2005

JAKARTA (ANP) – Indonesië heeft donderdag maatregelen aangekondigd om de vogelgriep uit te bannen. De regering besloot hiertoe nadat woensdag bekend was geworden dat eerder deze maand drie mensen op het dichtbevolkte eiland Java aan de gevreesde ziekte zijn bezweken.

De regering besloot onder meer al het pluimvee en alle varkens te ruimen op de boerderijen waar het virus is geconstateerd, aldus minister Supari van Volksgezondheid donderdag. De bewindsvrouw zei dat nog onderzocht wordt om hoeveel boerderijen het gaat. Ze zei dat het virus inmiddels bij kippen en varkens in drie provincies is geconstateerd. Het afmaken van de dieren begint naar verwachting zondag.

Ook worden in de hele archipel 44 ziekenhuizen in gereedheid gebracht voor de opvang van patiënten die besmet zijn geraakt met het virus. Mensen die in besmette gebieden zijn geweest, worden zorgvuldig gecontroleerd.

Eerste doden

Woensdag werd bekend dat eerder deze maand een 38-jarige man en diens twee dochters zijn overleden aan het voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep. Het waren de eerste doden in Indonesië door de gevreesde ziekte.

Ze woonden op vijftien kilometer afstand van een varkensboerderij nabij Jakarta, waar in april een uitbaak was van de vogelgriep. De bewindsvrouw erkende dat destijds te weinig maatregelen zijn genomen om alle dieren te ruimen. Veel varkens en kippen werden toen niet afgemaakt, omdat veel waren gevaccineerd, zo zei ze.

 

Supari acht het ,,mogelijk” dat de drie mensen besmet zijn geraakt door het virus afkomstig van deze boerderij in het district Tangerang. Ze voegde eraan toe dat nog onderzocht wordt of de man zijn kinderen heeft geïnfecteerd. 

 

 

Vogelpestvirus opnieuw gemuteerd

Het vogelpestvirus lijkt zich alweer te hebben gemuteerd. Het H5N1-virus zou nu ook in staat kunnen zijn om zich te verschuilen in gezond ogende eenden, met alle gevolgen van dien. Dit schrijven wetenschappers in het weekblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Als eenden inderdaad het H5N1-vogelgriepvirus kunnen herbergen zou dit zowel andere vogels als mensen in gevaar brengen, aldus de wetenschappers.

Het virus zou eenden al kunnen doden met ‘milde’ symptomen. Dit houdt in dat er weinig uiterlijke kenmerken zijn, wat zou betekenen dat het virus zich ongemerkt zou kunnen ophouden in een vlucht eenden. Dit zou een stille verspreiding van het virus mogelijk maken.

Het vogelgriepvirus heeft sinds 2003 zo’n 54 slachtoffers gemaakt in Azië. Gezondheidsexperts vrezen dat het virus, dat nu alleen van dier op mens kan overspringen, zich zo muteert dat het uiteindelijk ook van mens op mens kan bewegen. Dit zou een pandemie kunnen veroorzaken met miljoenen doden tot gevolg.

Seattle Times, 19/07/05

Copyright ©2005 AgriHolland B.V.

 

 

Indonesië bindt strijd aan tegen vogelgriepvirus24/07/2005 

De Indonesische regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd nadat eerder was bekendgemaakt dat drie Indonesiërs aan de besmetting overleden zijn. Landbouwminister Anton Apriyantono is formeel: “Als er op een boerderij ook maar één dier besmet is met het virus, zullen we al het vee afmaken”. Daarnaast worden op de archipel ook 44 ziekenhuizen in staat van paraatheid gebracht om toekomstige slachtoffers te behandelen.

Donderdag maakte het Indonesische parlement al 14 miljoen dollar vrij om een verdere verspreiding van de gevreesde ziekte tegen te gaan. Inmiddels werd al een 300-tal mensen die met de slachtoffers in aanraking kwamen, afgezonderd en onder medisch toezicht geplaatst. In een straal van 20 kilometer werden ook alle dieren getest op het vogelgriepvirus.

Tot nu toe hebben alle mensen die besmet zijn met de ziekte het virus opgelopen na contact met besmette dieren. Maar dat blijkt niet het geval geweest te zijn bij de Indonesische slachtoffers. Onderzoekers vrezen dat het virus vroeg of laat zal muteren in een variant die via intermenselijk contact kan worden overgedragen. In dat geval kan het virus zich erg snel verspreiden, waardoor een ramp met wereldwijde gevolgen niet ondenkbaar is.

Intussen steken ook in Rusland de eerste berichten van vogelgriep de kop op. In Suzdalka, een afgelegen dorpje in de regio van Novosibirsk, zijn een driehonderdtal vogels aan een vreemde ziekte gestorven. Het Russische ministerie van Noodzaken heeft het over het eerste geval van vogelgriep in het land. Toch zijn niet alle instanties het eens over de aard van de ziekte.

Onderzoekers sluiten niet uit dat de ziekte vanuit het buitenland werd geïmporteerd. Omdat Rusland niet in de behoefte van zijn eigen bevolking kan voorzien, worden elk jaar miljoenen tonnen pluimvee vanuit de VS, Europa en Brazilië ingevoerd.

Bron: De Morgen

‘China verhindert onderzoek vogelgriepvirus’

China probeerde eerder de uitbraak van de ziekte SARS te verdoezelen.

HONG KONG – De Chinese regering heeft nieuwe regels opgesteld, die een laboratorium in het land dwingen om het onderzoek naar het H5N1-vogelgriepvirus stop te zetten. Dit zeggen de universiteiten van Hong Kong en China, die gebruik maken van het laboratorium, aldus persbureau Reuters.

 

De nieuwe regels werden ingevoerd vijf dagen nadat laboratorium, het Joint Influenze Research Center genaamd, een artikel over het virus naar het wetenschappelijke tijdschrift Nature had gestuurd. Het artikel stelde dat geïnfecteerde wilde vogels in west-China het vogelgriepvirus wellicht hadden opgelopen van pluimveefokkers in zuid-China.

‘Geen goedkeuring van de regering voor onderzoek’
Een dag na publicatie, bekritiseerde Jia Youling van het Ministerie van Landbouw de uitkomsten en zei dat er geen vogelgriep was uitgebroken in zuid-China dit jaar. Volgens Reuters, stelde het ministerie bovendien dat het lab de basisvereisten voor biologische veiligheid ontbeerde en geen goedkeuring van de regering had gekregen om onderzoek te doen naar het vogelgriepvirus, aldus Jia. En dat terwijl het onderzoek naar de ziekte juist was opgedragen door de Chinese regering.

Onderzoek beperkt tot staatslaboratoria
De nieuwe regels vereisen nu dat het laboratorium toestemming krijgt van het ministerie, alvorens zij onderzoek doen naar dodelijke ziekmakers. Bovendien wordt het onderzoek naar het H5N1-vogelgriepvirus voortaan beperkt tot drie staatslaboratoria.

‘Onderzoek voldeed aan WHO-regels’
Het onderzoekscentrum dat haar onderzoek naar het virus gestaakt heeft, zegt dat het voldeed aan alle veiligheidsregels die de World Health Organisation (WHO) stelde voor onderzoek naar het vogelgriepvirus. Het Ministerie van Landbouw wilde geen commentaar geven op de kwestie.

China eerder bekritiseerd
China werd eerder bekritiseerd toen het de eerste uitbraak van de ziekte SARS eind 2002 probeerde te verdoezelen. SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) infecteerde toen 8.000 mensen wereldwijd, waarvan 800 het leven lieten.

 

Bron: Reuters
Publicatiedatum: 27 juli 2005Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

 

 

 

Griepvirussen muteren sneller dan gedacht.

Virussen in staat om verschillende genen tegelijk uit te wisselen

NORWALK – Griepvirussen kunnen sneller muteren dan tot nog toe werd gedacht. Dit zegt het National Institute of Health (NIH) in de Verenigde Staten, aldus BBC News

 

Wetenschappers aan het NIH ontdekten dat verschillende strengen van het influenza A-virus in staat bleken om verschillende genen tegelijkertijd uit te wisselen om snel nieuwe resistente strengen te maken.

Niet geleidelijk
Voorheen werd er vanuit gegaan dat griepvirussen slechts geleidelijk genen verruilden van griepseizoen tot griepseizoen, volgens de BBC

Moeilijker te bestrijden
De uitkomsten komen erop neer dat de griepvirussen per jaar sterk kan verschillen, hetgeen het moeilijker maakt hen te bestrijden. De resultaten van het onderzoeken leiden ook tot zorg over wat er zou kunnen gebeuren als het vogelgriepvirus eenmaal in staat is van mens tot mens over te springen.

Scherper toezicht
De wetenschappers van het NIH stellen dat een scherper toezicht op circulerende griepvirussen nodig is om mutaties te identificeren.

 

Publicatiedatum: 27 juli 2005
Bron: HealthDay
Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

 

Continu overleg over mondiale verspreiding van virusziekten.

Een epidemie van een infectieziekte als polio laat zich moeilijk voorspellen. Het RIVM houdt volgens onderzoeker Van der Avoort continu bij wat voor ziekten er over de wereld rondwaren. De onderzoekers hebben daarover wekelijks het zogenaamde ‘signaleringsoverleg’ en het RIVM brengt daarnaast maandelijks een Infectieziektenbulletin uit.

“Van de vogelgriep in Zuidoost-Azië tot een seksuele aandoening onder homoseksuele mannen in Engeland. We bespreken elke week hoe het staat met de verspreiding van ziekten en bekijken dan hoe groot de risico’s voor Nederland zijn.”
Als de onderzoekers een risico op een gegeven moment aanzienlijk vinden, laten zij een waarschuwing uitgaan. Zo kregen vorig jaar alle artsen uit Rotterdam het verzoek om alert te zijn voor polio onder Nigerianen. In het Afrikaanse land komen de meeste poliogevallen ter wereld voor en in de Rotterdamse regio wonen veel Nigerianen en ook mensen die zich uit geloofsovertuiging niet laten vaccineren.
De epidemie die nu in Indonesië slachtoffers maakt, is waarschijnlijk ook uit Nigeria overkomstig. Het dook in het noorden van het land weer op, waarna het zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie via moslims die Mekka bezoeken naar Indonesië verspreidde.
Omdat het poliovirus in Indonesië al enkele tientallen mensen ziek heeft gemaakt en er veel Nederlanders naar toe gaan als toerist of vanwege de historische banden met het land, vond het signaleringsoverlegorgaan van het RIVM dat het nu verder moest gaan dan een waarschuwing.
“Er is eerst een aantal malen geanalyseerd hoe groot het risico voor Nederland was en wat de consequenties ervan zouden zijn als de ziekte zou overslaan vanuit Indonesië. Op basis daarvan hebben we nu besloten om op een aantal plaatsen de riolering te gaan controleren.”

Bron Goudsche Courant  27-07-2005

 

 

 

Vogelpest in Rusland breidt zich uit

Volgens het hoofd van een Russische veterinaire controledienst, Sergei Dankert, is het vogelpestvirus aangetroffen in vier Siberische deelgebieden. Nadat op 22 juli al een uitbraak was gemeld in het Siberische deelgebied Suzdalka, zijn er nu ook uitbraken gemeld in Dovolnoe, Kupino en Chistozernoe. Het gaat hierbij om de variant H5N2.

De autoriteiten in het buurland Kazachstan zijn gewaarschuwd, omdat de drie gebieden dichtbij de Kazachstaanse grens liggen. Op dit moment heeft Rusland de grenzen gesloten voor pluimvee uit diverse Aziatische landen.

Mosnews.com, 25/07/05

Copyright ©2005 AgriHolland B.V.

 

 

„Chaos in Nederland na uitbraak vogelgriep”

Binnenlandredactie

DEN HAAG – Mocht in Nederland de voor mensen gevaarlijke variant van de vogelgriep H5N1 uitbreken, dan kunnen er tienduizenden slachtoffers vallen. Onderzoeker Ira Helsloot, sectordirecteur bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT, zei dat maandagavond in het televisieprogramma

 

NOVA. Nederland is volgens hem onvoldoende voorbereid op een massale uitbraak van de griep. Helsloot baseert zich daarbij op een studie die hij samen met onder anderen virologen uitvoerde. Deze studie beschrijft de Nederlandse organisatie van de infectieziektebestrijding, inclusief de wetgeving, en analyseert de werking ervan bij recente uitbraken.

 

Volgens Helsloot beperkt de voorbereiding in Nederland zich tot een situatie waarbij sprake is van hooguit tien tot vijftig slachtoffers. „In dat geval weten medici en de GGD exact wat ze moeten doen. Het regelen van noodopvang en het in quarantaine houden van patiënten is keurig in draaiboeken vastgelegd.” Nederland dreigt volgens de onderzoeker in moeilijkheden te komen als een uitbraak van de vogelgriep onverwacht de vorm van een epidemie aanneemt. „In dat geval dreigt een chaos. Niet omdat medici niet weten wat ze dan moeten doen, maar omdat de rest van de maatschappij het niet weet.”

 

Als voorbeeld van een onverwachte situatie noemde hij de aankomst van een vliegtuig op Schiphol met aan boord een besmette passagier. Waar de reizigers is zo’n geval na de landing heen moeten, is nergens vastgelegd, zei hij. De overheid miskent het gedrag dat uitbreekt als de epidemie landelijk toeslaat, aldus Helsloot. „Het gevaar bestaat dat de maatschappij stil komt te liggen doordat mensen massaal besluiten zich af te schermen en thuis te blijven.”

 

Helsloot wil dat de overheid beter in kaart brengt welke maatregelen mensen zelf kunnen treffen om te voorkomen dat er paniek uitbreekt. Tot dusver maakte de vogelgriep vooral in Aziatische landen slachtoffers. In Hongkong vielen bij een recente uitbraak 7 doden, in Thailand 12, in Vietnam 38, in Cambodja 4 en in Indonesië 3. In Nederland overleed in 2003 een dierenarts in Den Bosch nadat bij hem het vogelgriepvirus was geconstateerd.

©  Reformatorisch Dagblad

1 aug 2005               Gazet van Antwerpen

 

31/07 Vogelgriep breidt uit naar Kazachstan

 

Het ook voor mensen levensgevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 breidt zich vanuit Zuidoost-Azië uit naar Rusland en het noorden van Kazachstan.
Daar stierven de laatste twee dagen 600 ganzen, zo maakte het Russische persagentschap Interfax zondag bekend.

 

Bij de Russische stad Novosibirsk kwam het de laatste twee weken in dertien dorpen tot een massale vogelsterfte. Volgens de autoriteiten is de toestand in Rusland nu onder controle. De laatste dagen daalde het aantal meldingen van dode vogels drastisch, aldus een medewerker van de gezondheidsdienst bij Novosibirsk. Het getroffen gebied, waar ook de Transsiberische route door loopt, werd zaterdag onder quarantaine geplaatst. Van de mensen raakte nog niemand besmet, hoewel het virus als zeer agressief wordt beschouwd.

 

De plaatsvervangend gouverneur van de regio Novosibirsk, Viktor Gergert, stelt de bevolking gerust. Er is geen gevaar voor de mens, verklaarde hij. Voor de autoriteiten zijn er twee mogelijke manieren hoe het virus naar Rusland kon komen: ofwel is besmet vlees vanuit China ingevoerd; in een andere versie luidt het dat een jongen een gewonde wilde eend naar zijn thuis meenam. Het dier dat drager was van het vogelgriepvirus, zou andere hebben besmet.

 

Vorige maand nog waarschuwden Chinese wetenschappers in het Amerikaanse vakblad “Science” dat zieke vogels het virus zeer snel in heel Azië en Rusland kunnen verspreiden.

 

Intussen startte men in Vietnam met een vaccinatiecampagne tegen vogelgriep. Zo’n 91.000 dieren uit verschillende kwekerijen in de provincie Tien Giang worden de volgende dagen ingeënt. Sinds 2003 zijn in Vietnam al 40 mensen aan de vogelgriep overleden.

 

 Waar heerst er op dit moment vogelgriep en loopt Nederland gevaar? 

In Azië waart momenteel het zogenaamde H5N1-virus onder pluimvlee rond. Ook mensen zijn hiervan ernstig ziek geworden en een aantal is als gevolg daarvan overleden. Zij zijn waarschijnlijk besmet geraakt na contact met zieke of dode vogels.

Negen Aziatische landen hebben sinds begin 2004 te maken (gehad) met outbreaks van vogelgriep door aviaire influenza-A-H5N1, te weten Cambodja, China, Indonesië, Japan, Laos, Zuid-Korea, Thailand, Maleisië en Vietnam. Na het nagenoeg verdwijnen van vogelgriepmeldingen medio 2004 zijn daarna  weer gevallen gemeld van vogelgriep bij vogels in Vietnam, Thaliand en Hong Kong. In Vietnam, Cambodja en Thailand zijn gevallen van vogelgriep bij de mens vastgesteld.

Pandemie en voorbereiding
De vrees bestaat dat dit het begin kan zijn van een wereldwijde verspreiding van het virus, met verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid. Daarom is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volop voorbereidingen aan het treffen.

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de ontwikkelingen rond de vogelgriep in de gaten. Eenmaal per week komen medewerkers van het RIVM, bureau Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziekten (LCI) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bijeen in een wekelijks signaleringsoverleg waarin de situatie in Azië wordt bekeken.

Omschrijving begrip vogelpest
Vogelpest (Aviaire influenza of vogelgriep) wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het menselijke griepvirus. Het is vooral zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. De ziekte verloopt bij deze dieren heel snel en heeft duidelijke ziekteverschijnselen. De vogelgriep verspreidt zich via de lucht en vogelmest. Via voedsel kan het virus in principe niet worden overgedragen. 

http://www.postbus51.nl/index.cfm?vID=63DDAB6B-C295-519D-155B1DEC1E492DC5&containerid=517415FF-C09F-296A-61FF669427684C44&objectid=822CC83F-D653-F3C6-87F9F4302B2578CA&displaymethod=displaydefaultintro

Bron: postbus 51                04-08-2005

Bron: De Telegraaf, 9 augustus 2005

Vaccin in de maak tegen vogelgriep.

Een wereldwijde epidemie van vogelgriep kan mogelijk worden voorkomen door een nieuw vaccin, dat inmiddels succesvol op mensen is getest. De hoopvolle geluiden komen van dr. Anthony Fauci van het Nationale Instituut voor Allergieën en Infectieziekten in de Verenigde Staten. Het vaccin wordt door het Franse bedrijf Sanofi-Aventis ontwikkeld in kippeneieren.

Slachtoffers
Een probleem is echter nog dat de productie maanden duurt en er bij een dreigende wereldepidemie ongelooflijke hoeveelheden nodig zijn. De menselijke variant van het vogelgriepvirus heeft in Azië al meer dan vijftig slachtoffers geëist. Gevreesd wordt dat het virus in de toekomst niet alleen van vogels op mensen overgaat, maar ook van mens op mens. Dan doemt het scenario op van de Spaanse griep van 1918, waar miljoenen mensen aan zijn bezweken.

Viroloog Ab Osterhaus, van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, noemt het positief dat nu is aangetoond dat een mens antistoffen kan aanmaken tegen vogelgriep. Volgens hem moet er nu gezocht worden naar een type vaccin dat op grotere schaal geproduceerd kan worden, bijvoorbeeld een dat gemaakt kan worden met een celkweek.De viroloog wijst erop dat momenteel de aanpak van vogelgriep op diverse plaatsen in de wereld wordt onderzocht. Volgens Osterhaus is het de bedoeling om volgende maand tijdens een Europees congres over influenza op Malta de verschillende benaderingswijzen van onderzoekers te bespreken.

 

 

Dodelijke vogelgriepvariant in Kazachstan vastgesteld.
ANP woensdag 10 augustus 2005

 

BISJKEK – De gevallen van vogelgriep die onlangs zijn aangetroffen in Kazachstan, zijn veroorzaakt door het gevaarlijke H5N1-virus. Deze variant kan ook worden overgedragen op mensen en dodelijk zijn. Dat heeft het Kazachse ministerie van Landbouw woensdag gemeld.

Het ministerie maakte vorige week melding van een uitbraak van vogelpest onder pluimvee in het dorp Golubovka, in het noorden van Kazachstan bij de grens met Rusland. De autoriteiten hebben het gebied volledig van de buitenwereld afgesloten.

Aan de andere kant van de grens, vooral in het gebied rond de Siberische stad Novosibirsk, deden zich eind vorige maand al gevallen van het H5N1-virus onder dieren voor. Vermoedelijk hebben trekvogels vanuit Zuidoost-Azië de ziekte meegedragen.

De vrees bestaat dat het virus zich verder zal verspreiden, tot in Europa toe. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de ziekte in de Siberische regio al weer op zijn retour door de veranderende weersomstandigheden.

Minister Veerman van Landbouw heeft dinsdag besloten om met ingang van maandag 15 augustus de import van siervogels en veren vanuit Rusland en Kazachstan te verbieden. Nederland loopt met de maatregel vooruit op een importverbod van de Europese Unie. Levend pluimvee en andere pluimveeproducten mogen al geruime tijd niet meer geïmporteerd worden.

Opnieuw dode door vogelgriep Vietnam.

HANOI – Een 35-jarige man in Vietnam is vorige maand bezweken aan de vogelgriep. Dat hebben de autoriteiten gisteren gemeld. In Vietnam zijn sinds 2003 42 mensen overleden door vogelgriep. In Thailand, Cambodja en Indonesië stierven tot nu toe negentien mensen aan de ziekte.

Bron: Spits 10-08-2005

Vogelgriepvirus trekt richting Europa.

Aan het eind van de zomer trekken mogelijk besmette vogels naar het zuiden

AMSTERDAM – Het dodelijke vogelgriepvirus nadert Europa, schrijft de Volkskrant vanmorgen. Nu het zeker is dat pluimvee in Siberië en Kazachstan is besmet met het virus, is de kans groot dat de vogelgriep met de trekvogels Europa zal bereiken.

 

Het staat intussen vast dat het gevaarlijke H5N1-vogelgriepvirus door trekvogels over grote afstanden kan worden verspreid. Nu Kazachstan, Siberië en ook Mongolië melding doen van het virus, komt het virus, dat al geruime tijd huishoudt in Zuidoost-Azië, steeds dichterbij. De trekvogels trekken aan het eind van de zomer naar het zuiden.

Meer dan vijftig doden
In Vietnam zijn in de loop der tijd veertig mensen onder negentig besmetten overleden aan het virus. In Thailand zijn dit er twaalf, in Cambodja vier en in Indonesië drie. Dat brengt het totaal op meer dan vijftig, aldus de krant

De grote angst
Er zijn nog geen gevallen bekend van mensen die elkaar hebben besmet, maar dat is wel de grote angst. Als het virus zich zo muteert dat het van mens tot mens kan overspringen, zou dit waarschijnlijk leiden tot een pandemie.

Inslaan van medicijnen
Om die reden heeft bijvoorbeeld de Duitse regering zojuist 1,7 miljoen eenheden van GlaxoSmithkline’s influenza-medicijn Relenza besteld als preventieve maatregel, schreef de Wallstreet Journal gisteren.

 

Publicatiedatum: 12 augustus 2005
Bron: de Volkskrant

Vogelgriep in zuidelijke Oeral vastgesteld.

Oeral de zesde regio waar vogelgriep is uitgebrokenMOSKOU – In de omgeving van de Zuid-Russische stad Celjabinsk, aan de voet van het Oeral-gebergte, is vogelgriep vastgesteld. Of het om de gevaarlijke virusvariant H5N1 gaat, is nog niet bekend, meldde het Russische persbureau Interfax maandag.olgens de vice-gouverneur in de regio, Andrej Gasilov, zijn dit weekeinde zeker zestig vogels overleden door het virus. Het is de zesde regio in Rusland waar sinds half juli vogelgriep is uitgebroken.

Publicatiedatum: 15 augustus 2005
Bron: ANP

 

 

Ophokplicht voor Nederlands pluimvee.

ANP  dinsdag 16 augustus 2005.

DEN HAAG – Al het voor commerciële doeleinden gehouden Nederlandse pluimvee dat buiten loopt, moet binnen blijven. Minister Veerman van Landbouw heeft dinsdag besloten tot deze zogenoemde ophokplicht om de kans op een uitbraak van de vogelgriep in Nederland zo klein mogelijk te maken.

 

De maatregel gaat waarschijnlijk eind deze week in, kondigde hij dinsdag aan. Zo’n vijf miljoen dieren, alle leghennen en waaronder een half miljoen biologische dieren, vallen eronder. De ophokplicht geldt in ieder geval tot eind dit jaar, maar mogelijk langer.

Hobbydieren vallen voorlopig buiten de regeling, omdat die een ‘veel kleiner risico’ vormen. Maar de bewindsman hoopt dat hun eigenaren hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Als je van dieren houdt moet je zorgen dat je maatregelen treft.’

Volgens viroloog A. Osterhaus, adviseur van Veerman, is een uitbraak van de vogelgriep ‘niet uit te sluiten’. ‘Er is een zeker risico, al kunnen we dat niet kwantificeren’, zei Osterhaus, die verbonden is aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De minister overlegt woensdag met de sector en de Europese Commissie. In Brussel wil hij vooral de status van biologische dieren garanderen, wat de sector belangrijk vindt.

Of biologische boeren onder de strengste ophokplicht vallen, is nog te bezien. Overwogen wordt een deel van hun buiten lopende dieren ‘af te dekken’, liet het ministerie dinsdag weten.

Nederland heeft een pluimveestapel van ongeveer 86 miljoen dieren. Aan legkippen, waarvan ongeveer 28 procent buiten loopt, bestaat de topdrie uit Gelderland met 547 bedrijven die 8,4 miljoen dieren tellen, Noord-Brabant met 254 bedrijven en 5,7 miljoen dieren en Limburg met 184 bedrijven en 5,6 miljoen dieren.

De topdrie voor vleeskuikens, die vooral binnen lopen, zijn Noord-Brabant (201 bedrijven met 14 miljoen dieren), Friesland (79 bedrijven en 5,5 miljoen dieren) en Overijssel (92 bedrijven en 4,9 miljoen dieren).

Veerman baseert zich op een met spoed ingewonnen advies van een groep deskundigen, onder wie Osterhaus. In de Tweede Kamer pleitte vorige week al een meerderheid van CDA, VVD en LPF voor een onmiddellijke ophokplicht na recente uitbraken van de vogelgriep in Rusland en Kazachstan. Volgens Veerman komt de ziekte ‘met sprongen westwaarts’.

Reizigersmaatregelen zijn naar zijn zeggen voorlopig niet aan de orde. De sector is zo alert dat boeren alleen mensen tot bedrijven toelaten van wie ze zeker zijn waar ze vandaan komen. Begin 2003 kostte een uitbraak van vogelgriep in Nederland 30,7 miljoen stuks pluimvee het leven, zowel gewone als hobbydieren. Voor een deel ging het om dieren die preventief gedood werden.

De eendjes in de Nederlandse parken en de scharrelkippen op kinderboerderijen noemde Veerman eveneens ‘reële gevaarbronnen’ in dit kader. Maatregelen om deze dieren binnen te krijgen, treft de bewindsman echter nog niet. Wel vindt de minister dat bij een grotere dreiging gemeenten moeten ‘overwegen’ ook deze dieren te beschermen.

In de twintigste eeuw zijn ruim 50 miljoen doden gevallen door drie griepepidemieën. Virologen achten de kans dat er binnen tien jaar een evenzo dodelijk virus de kop opsteekt reëel. Eén die mogelijk honderden miljoenen mensen het leven kost. Het zou gaan om Aviaire influenza, het vogelgriepvirus dat recentelijk enkele beangstigende mutaties heeft ondergaan. Op de achtergrond neemt de Nederlandse overheid maatregelen om een eventuele uitbraak te kunnen beheersen, maar naar buiten toe hult ze zich in stilzwijgen. Net als bij terrorisme, blijft ook hier de noodzakelijke publieksvoorlichting achterwege.

 

Hoewel slechts 50 mensen zijn overleden aan een dier-mens besmetting, komt de gewraakte mens-mens variant steeds dichterbij. De Nederlandse overheid heeft massaal antivirale middelen ingeslagen en lijkt de dreiging zelfs serieuzer te nemen dan andere Europese landen. Toch komt risicocommunicatie naar de burger toe niet van de grond. Dat terwijl het kanaliseren van publieke emoties en het beteugelen van ongewenste sociale mechanismen cruciaal zijn voor het beheersen van een crisis, zo ook bij een mensdodelijke virusuitbraak.

Ophokplicht voor pluimvee
Hoewel het publiek tot nog toe weinig merkt van de preventieve maatregelen, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gisteren besloten tot een ophokplicht voor pluimvee. Commercieel gehouden scharrelkippen, eenden en ander pluimvee dat buiten loopt, moeten tijdens de vogeltrek binnen blijven, zo meldt LNV in een persbericht. Minister Veerman van LNV zegt dat te hebben gedaan om de kans op een uitbraak van de vogelgriep zo klein mogelijk te houden. Over de gevolgen van een mutatie naar een voor mensen gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus wordt niet gerept.

 

 

Ook trekvogels kunnen ziekte overbrengen
Het vogelgriepvirus kan binnen gehaald worden door import van levende vogels, consumptie-eieren, eiproducten, pluimveevlees, pluimveeproducten en via reizigers. Import van levende vogels is verreweg het grootste risico voor insleep. Import uit Rusland, Kazachstan en Aziatische landen is reeds verboden. Volgens een commissie van deskundigen die de overheid adviseert kunnen echter ook trekvogels de ziekte overbrengen.

Wat is de vogelgriep?
Vogelgriep of vogelpest is in medisch jargon bekend onder de naam Aviaire influenza. Het virus verspreidt zich via de ontlasting van gevogelte en varkens en via de lucht. Het is een ziekte die voorkomt bij vogels, voornamelijk hoenderachtigen, en die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, zoals sufheid, tranende ogen en opgezette kelen. Ook verkleurt de kam van de vogel. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting. De incubatietijd bedraagt drie dagen tot twee weken. De ziekte is dodelijk voor kippen en kalkoenen. De veroorzaker van de ziekte is een variant van het influenzavirus. Dit virus is zeer variabel, zodat telkens nieuwe varianten ontstaan. Virussen delen zichzelf voortdurend.

 

Gevaren voor de mens?
Een uitbraak van het vogelgriepvirus is in de eerste plaats schadelijk voor de pluimveesector. Besmet gevogelte mag immers niet meer voor consumptie geslacht worden. Los van deze direct economische schade, dreigt er een veel groter gevaar die steeds meer virologen waarschijnlijk achten. Het gaat om de uitbraak van een pandemie, een wereldwijde griepepidemie. Een mutatie van het vogelgriepvirus dat van mens tot mens overdraagbaar is en volgens wetenschappers tot honderden miljoenen doden kan leiden.

Virusoverdracht van dier tot mens
De angst dat die mutatie zich zal voordoen is niet ongegrond. Aanwijzingen dat het virus reeds van dier tot mens overdraagbaar is zijn er. Op 19 april 2003 overleed een 57-jarige dierenarts aan een ernstige longontsteking. In de longen van deze dierenarts werd het vogelgriepvirus aangetoond. Omdat er geen andere mogelijke verklaring is gevonden voor het ziektebeeld, is er een sterke aanwijzing dat de man is overleden aan de gevolgen van infectie met het vogelgriepvirus. In 2003 betrof het de H7N7-variant. Een aantal boerderijen werden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen, dat wil zeggen dat alle kippen werden afgemaakt. Eind 1999 was er in Italië een epidemie, die vijf maanden duurde. Er stierven bijna 14 miljoen vogels, vooral kalkoenen.

In Indonesië lieten eerder deze maand een man en zijn twee dochters het leven na besmet te zijn met een nieuwe variant van de vogelgriep, het H5N1-virus. Zeker vijftig mensen in onder meer China, Kazachstan en Rusland gingen hen voor. Bij alle overlijdensgevallen bestaat het vermoeden dat er sprake is geweest van een virusoverdracht van dier tot mens.

 

Virusoverdracht van mens tot mens
Hoewel sommige wetenschappers aanwijzingen menen te hebben dat er een mens-mens virusoverdracht heeft plaatsgevonden in Aziatische familiekring, is daar nog geen hard bewijs voor. Maar dat die mutatie zich zal voordoen, daar lijken de meningen steeds minder over verdeeld. Volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus is het niet de vraag óf het gebeurt, maar wanéér het gebeurt. Alleen al in de twintigste eeuw heeft zich zo’n rampscenario drie keer voorgedaan. In 1918 lieten vijftig miljoen mensen het leven door de Spaanse griep, de Aziatische griep maakte in 1957 een miljoen doden en tien jaar later kostte de Hongkong-griep even zoveel levens van besmette mensen.

Westen neemt dreiging pandemie serieus
H5N1 – de variant van het vogelgriepvirus die virologen een dier-mens overdracht toedichten – lijkt zich volgens de onderzoekers van de universiteit van Hongkong te verspreiden onder trekvogels. De Chinese regering was er als de kippen bij om het onderzoek te ontkrachten. Het was een te voorspellen reactie, want ook bij de Sars-epidemie in 2003 prefereerde China in eerste instantie het stilzwijgen om pas later met ingrijpende maatregelen te komen.

Westerse overheden nemen de dreiging van een pandemie meer serieus. De schattingen zijn dat een grieppandemie die in Hongkong begint, 120 tot 160 dagen later in West-Europese steden arriveert. Nederland lijkt in Europa zelfs voorop te lopen met preventieve maatregelen, zoals de ophokplicht voor pluimvee en het massaal inslaan van antivirale middelen. Dat terwijl de Europese Commissie het risico van de trekvogels voor besmetting van de Europese pluimveestapel met vogelgriep “zo goed als niet bestaand” acht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet eerder deze week een persbericht uitgaan waarin ze het risico van besmetting in Europa door trekvogels uit Rusland en Kazachstan aannemelijk acht. “Het ministerie van VWS heeft draaiboeken klaarliggen om eventuele besmetting van dier op mens te voorkomen en te bestrijden”, zo laat een perswoordvoerder weten.

Draaiboeken virusuitbraak
Die draaiboeken liegen er niet om. “Draaiboek griepgolf leest als scenario griezelfilm”, kopte het NRC onlangs. Afgelaste voetbalwedstrijden en kerkdiensten. Scholen, postkantoren en supermarkten die massaal sluiten. Geïsoleerde griepvleugels in verpleeghuizen. En militairen die ziekenhuizen beschermen tegen een stormloop van burgers die – niet als 65-plussers, diabetici en hartpatiënten – aanspraak willen maken op het schaarse griepvirus. Zomaar een paar maatregelen die worden genomen als in Nederland een griepepidemie uitbreekt van een nieuw virus met de voor mensen zeer gevaarlijke variant H5N1. Ze staan in het draaiboek ‘Bestrijding influenzapandemie’, opgesteld door de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding. Daarin zitten GGD-artsen, lokale bestuurders en griepdeskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens het RIVM kan een derde deel van de bevolking ziek worden. Een onrustwekkend scenario. Zeker als je bedenkt dat antivirale middelen (virusremmers) nooit genoeg voorhanden kunnen zijn én dat een vaccin (tegengif) mogelijk zelfs pas een half jaar na een uitbraak geproduceerd kan worden.

 

Maatschappelijke ontwrichting
Maar het meest beangstigend is misschien wel de maatschappelijke ontwrichting. Volgens het Regionaal Overleg Infectieziekten Midden Nederland (ROI) zal bij een vogelgriepvirus dat van mens tot mens overgebracht kan worden het maatschappelijk leven bijna stil komen te liggen, voornamelijk als gevolg van sociale isolatie: mensen durven de deur niet meer uit. Logistiek Nederland kan dan niet meer alle winkels bevoorraden, pinautomaten kunnen niet allemaal meer gevuld worden, op straat ontstaan grote hopen huisafval dat ongedierte aantrekt, zo schrijft het ROI Midden-Nederland in haar rapport ‘Pandemic planning op regionaal niveau’. En, niet te vergeten, de openbare ordeverstoringen: plunderingen van winkels en woningen, een ongebreidelde stormloop op medicijnen door mensen die ze uit prioriteitsoverwegingen niet uitgedeeld krijgen, et cetera.

Overheid verzaakt risicocommunicatie
Het betuigelen van deze ongewenste sociale mechanismen vergt een gedegen risico- en crisiscommunicatie. Burgers moeten niet alleen weten hoe ze zich dienen te weren tegen besmettingsgevaar, maar ook waar ze medicijnen kunnen krijgen, en vooral: waarom sommige groepen voorrang krijgen bij medische behandeling. Daarnaast is het noodzakelijk dat mensen weten hoe ze zich toegang kunnen verschaffen tot primaire levensbehoeften en sanitaire voorzieningen. Wanneer dat niet goed geregeld is, zullen ook andere ziekten de kop op steken die vervolgens weer het immuunsysteem aantasten en mensen gevoeliger maken voor het virus.

Net als bij terreuraanslagen is het daarom zaak de publieke emoties te kanaliseren, zo valt ook te leren uit eerdere, kleinschalige uitbraken van virussen. Ingeval van een pandemie is er geen tijd meer voor politiek debat, de regering zal moeten handelen als ware het een militaire operatie: er moeten keuzes gemaakt worden die enerzijds mensen redden en anderzijds mensen het leven zullen kosten. Er zullen offers moeten worden gebracht, waar geen democratisch draagvlak voor te vinden is.

Tot nu toe heeft de overheid zich in deze niet van haar sterkste kant laten zien. De legionella-besmetting op de Westfriese Flora gaf voor de overheid aanleiding tot grootschalige preventieve maatregelen die niet in verhouding stonden tot volksgezondheidskwesties die meer prioriteit verdienden. Dergelijke politiek kan niet samengaan met het daadkrachtig beteugelen van een uitbraak en het redden van zoveel mogelijk levens. In de crisiscommunicatie bij een pandemie zal dus de nadruk gelegd moeten worden op het wáárom van bepaalde maatregelen, alleen al om opstand de kop in te drukken.

 

In de risicocommunicatie, waar nu al mee begonnen kan worden, is het daarom geen overbodige luxe de mensen te wijzen op de gevaren van een mogelijke pandemie en hoe ze moeten handelen wanneer het zover is. Een wereldwijde griepepidemie kan over tien jaar uitbreken, maar ook volgende week…

 

© Copyright Politiek-digitaal.nl  woensdag, 17 augustus

Gevaarlijke H5N1-variant vogelgriep in Kazachstan.
ANP dinsdag 23 augustus 2005.

 

ASTANA – In alle zeven dorpen in het noorden van Kazachstan waar de vogelgriep is uitgebroken, gaat het om de voor mensen gevaarlijke variant H5N1. Dat heeft onderzoek bevestigd, aldus een zegsman van het ministerie van Landbouw dinsdag. Op 15 augustus werd voor het laatst een nieuw geval van vogelgriep in Kazachstan ontdekt.

 

Ook de westelijke regio van het land loopt nu gevaar, aldus Kozjoemratov, omdat de vogeltrek is begonnen. De vrees bestaat dat trekvogels het virus ook kunnen overbrengen naar Europa en daar pluimvee besmetten. In Nederland geldt daarom een ophokplicht voor biologische en vrije-uitloopkippen. Ook in Duitsland en België zijn maatregelen genomen.

De vogelgriep in Kazachstan is overgekomen uit Oost-Rusland. In zeven regio’s van Siberië is de ziekte al geconstateerd. Hoewel het H5N1-virus sinds 2003 meer dan vijftig mensen in Azië het leven heeft gekost, is er in Rusland en Kazachstan nog geen melding gemaakt van doden onder de bevolking. De Russische autoriteiten vernietigden al meer dan 130.000 vogels. In Kazachstan zijn ten minste 9000 vogels gedood door het virus of vernietigd.

 

 29/08/2005 

 

Vogelpest ontdekt in Finland

Finland heeft haar eerste geval van vogelpest gemeld. In het noordwesten van het land zijn besmette meeuwen gevonden. Volgens de Finse minister van landbouw, Riita Heinonen, zijn verschillende vogels voor onderzoek naar de plaats Oulo. De resultaten van het onderzoek zullen in drie weken bekend gemaakt worden, maar volgens de autoriteiten gaat het niet om het gevreesde virustype H5N1.

 

IOL News, 27/08/05

Copyright ©2005 AgriHolland B.V.

 

Op dit moment vogelpest in 47 Russische dorpen

Het Russische ministerie van landbouw heeft gemeld dat er op dit moment in 47 Russische dorpen vogelpest heerst. Verder is er bij 80 andere dorpen een vermoeden van de aanwezigheid van deze dierziekte. In de regio Omsk is een quarantaine opgeheven in 9 gebieden en bij 4 meren. In de overige gebieden blijft de quarantaine gehandhaafd.

 

Novosti Russian News, 07/09/05

Copyright ©2005 AgriHolland B.V.

 

Bron:Het Volk

Alle hens aan dek voor supergriep:
experts waarschuwen voor ,,misschien wel half miljoen dode Belgen”

De experts van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte achten het mogelijk dat een epidemie van een nieuwe supergriep in ons land op korte termijn tot 500.000 doden eist. Vandaag legt Demotte aan de Ministerraad voorstellen voor om het aantal griepvaccinaties gevoelig op te drijven en preventief middelen uit te trekken om zo’n epidemie het hoofd te bieden.

Griep is geen banale ziekte, waarschuwen professoren Marc Van Ranst en René Snacken. De virale infectie maakt jaarlijks 1.500 doden. Bij de recentste grote epidemie, vijftien jaar geleden, stierven 4.500 mensen. De grootste risicogroepen zijn kinderen, 65-plussers en chronisch zieken. Kortom, een op de drie Belgen loopt gevaar. Van hen laat twee op de vijf zich vaccineren en dat haalt het sterftecijfer enorm naar beneden. Maar dat betekent ook dat zowat twee miljoen Belgen zich niet laten vaccineren, hoewel ze een verhoogd risico lopen.

Maar niet alleen de ,,gewone” griep baart de experts zorgen, ook een nieuwe en ongemeen moorddadige. Het virus kan niet alleen muteren – wat tot pieken leidt zoals vijftien jaar geleden – maar kan ook versmelten met verwante virussen en dat levert supervirussen op met werkelijk schrikwekkende epidemieën tot gevolg.

Zo’n wereldwijde aanval, pandemien, deed zich bijvoorbeeld voor met de Spaanse Griep in 1918. Die maakte meer dan twintig miljoen doden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat de snelle opeenvolging van sars en uitbraken van vogelgriep de voorbode zijn van een nieuwe pandemie.

De experts vrezen nu dat de doorgaans vrij onschuldige vogelgriep overslaat op mensen met ,,gewone” griep of varkens en dat daaruit een supervirus wordt geboren waartegen nu nog geen vaccin bestaat. Professor Van Ranst acht de kans op het ontstaan van zo’n supervirus ,,10 procent”. Andere experts gewagen van ,,waarschijnlijk”. Wat zouden de gevolgen zijn? ,,Eigenlijk valt dat niet te voorspellen”, houdt zijn collega Snacken de boot af. ,,Maar het wordt ongetwijfeld een vreselijke ramp. In een worst case scenario : 500.000 doden in België”.

Een aanwijzing dat de dreiging reëel is, is dat Volksgezondheid werkt aan een computerprogramma dat alle mogelijke scenario’s uittekent.

Boeren en dokters.

Minister Demotte neemt in elk geval de aanbevelingen van zijn experts zeer ter harte. Vandaag legt hij een stappenplan voor aan de federale regering. De selectieve terugbetaling van griepvaccinatie, die nu jaarlijks zo’n 5 miljoen euro aan de schatkist kost, wil hij verruimen met inbegrip van terugbetaling voor zelfstandigen. Bijvoorbeeld kippenkwekers wil hij aanmoedigen om zich te laten vaccineren. ,,Hoe meer pluimveekwekers zich laten vaccineren, hoe minder kans dat bij hen het supervirus kan ontstaan.”

Een andere doelgroep vormen dokters en verpleegkundigen. Slechts een op de vijf laat zich nu vaccineren ,,Ze hebben schrik voor een spuitje”, sneert professor Snacken. ,,Of ze zeggen dat ze bang zijn dat het vaccin hen zal besmetten met de griep. Volstrekte onzin.”

Demotte overweegt ook 50-plussers aan te moedigen zich te laten vaccineren. Hij wil investeren in grotere stocks van anti-virale middelen en de farmaceutische industrie een voorschot toestoppen zodat zij hun productiecapaciteit van vaccins snel kunnen opvoeren àls het supervirus zich plots aandient. Om hoeveel geld het gaat, wil hij pas vandaag met het akkoord van zijn collega’s kwijt. 

 Frans DE SMET09/09/2005

Laagpathogene vogelpest kan mensen infecteren.

 

De minder besmettelijke laagpathogene vogelpest blijkt mensen te kunnen infecteren. Dat is gebleken uit Italiaans onderzoek bij pluimveehouders en andere mensen die beroepsmatig met pluimvee werken. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Infectious Diseases.

De onderzoekers namen tussen augustus 1999 en juli 2003 bloedmonsters van 983 mensen die werkten op bedrijven waar de minder besmettelijke laagpathogene stam van vogelpest heerste. Het aantal besmette mensen bedroeg iets minder dan vijf procent. Eén patiënt had last van oogontsteking, een klacht die veelvuldig gemeld werd tijdens de vogelpestuitbraak in Nederland en in mindere mate in ons land.

De onderzoekers concluderen dat mensen die in de pluimveehouderij werkzaam zijn, regelmatig op griep gecontroleerd moeten worden, zeker als er sprake is van een vogelpestuitbraak. Mensen die besmet zijn met vogelpest en met gewone griep kunnen een nieuwe griepvariant ontwikkelen, die zeer besmettelijk kan zijn voor anderen.

De Hoge Gezondheidsraad heeft alvast mensen die werken in de pluimvee- en varkensteelt én hun huisgenoten aanbevolen zich te laten vaccineren tegen griep. Het vaccin wordt van oktober tot maart voor 40 procent terugbetaald.
20/09/2005
Bron: Agrarisch Dagblad

20-9-2005 | 08:04

  
Vogelgriep gevaar voor de mensheid.

 
„In Zuidoost-Azië is de zaak absoluut niet onder controle”
Anca Boon

 

Een vulkaan die op uitbarsten staat, een tikkende tijdbom: vogelgriep vormt een groot gevaar, roepen onderzoekers. Het toonaangevende tijdschrift Nature wijdde eind mei zelfs een heel nummer aan de dreiging van ”bird flu”. Virologen praten in termen van aardbevingsdeskundigen: Het is niet de vraag óf er een grote wereldwijde uitbraak van influenza komt, alleen wanneer.


„Waar we bang voor zijn, is dat er weer een ’Spaanse griep’ zal uitbreken”, zegt Ab Osterhaus, viroloog aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.


Vorige eeuw deden zich drie grote griepuitbraken voor. De Spaanse griep van 1918 is beroemd en berucht. Deze wereldwijde epidemie -ook wel pandemie genoemd- kostte naar schatting 40 miljoen mensen het leven. De Aziatische griep van 1957 en de Hongkong-griep van 1968 eisten elk 2 à 3 miljoen slachtoffers. Gewoonlijk overlijden jaarlijks wereldwijd ongeveer 1 miljoen mensen aan griep.


Alles wijst erop dat zich nu in Zuidoost-Azië een vierde pandemie ontwikkelt. Sinds 2003 is het aantal slachtoffers van vogelgriep -voornamelijk in Vietnam, maar ook in Thailand en Cambodja- gestaag gestegen. Volgens cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie is het virus inmiddels aangetoond bij 112 personen; 59 van hen overleden aan de ziekte. Als mensen griep krijgen, gaat hun lichaam het virus te lijf met antistoffen. Tegelijkertijd maakt het lichaam geheugencellen. Die herkennen het griepvirus bij een tweede besmetting direct als gevaarlijk, ruimen het uit de weg en voorkomen zo dat de persoon opnieuw ziek wordt.


Het virus is het afweersysteem echter vaak te slim af, doordat het continu verandert. Osterhaus: „Wanneer het virus een cel binnenkomt, heeft het de neiging fouten te maken bij de vermenigvuldiging van het erfelijk materiaal. Veranderingen in eiwitten aan de buitenkant kunnen ervoor zorgen dat de antistof niet meer past op het molecuul.” Het is als een potje met een slecht passend deksel: het virus kan alsnog ontsnappen en mensen ziek maken. Deze continue en kleine veranderingen zorgen ervoor dat er iedere winter weer griep heerst en dat het vaccin daartegen ieder jaar moet worden aangepast.


Een pandemie ontstaat als het virus een heel nieuwe ’verpakking’ krijgt. Deze verpakking, gevormd door de eiwitten hemagglutinine (H) en neuraminidase (N), kan vrij makkelijk veranderen, doordat het erfelijk materiaal van het virus uit acht losse stukjes bestaat. „Hemagglutinine en neuraminidase hebben elk een apart stukje.”


De Spaanse griep bestond uit de combinatie H1N1, een H2N2-virus veroorzaakte de Aziatische griep en introductie van H3N2 leidde tot de Hongkong-griep. In vogels zijn inmiddels zestien verschillende typen hemagglutinine gevonden, terwijl neuraminidase in negen varianten voorkomt. H5N1
Hoe mensen met de nieuwe varianten besmet raakten, was een raadsel. „In de tekstboeken stond: die virussen gaan niet direct van vogels naar de mens. Jarenlang is de gedachte geweest dat dit via het varken liep.”


Het dier zou functioneren als ”mixing vessel” -mengvat-, omdat het zowel door vogelgriep als door het menselijke virus kan worden besmet. „Als het varken tegelijkertijd met een vogelvirus en een mensenvirus is geïnfecteerd -dat kan toevallig- dan zitten die twee virussen bij elkaar in dezelfde cel. Bij vermeerdering komen de gensegmenten vrij en kan je nieuwe combinaties krijgen. Ontstaat er nu een variant die er helemaal uitziet als een mensenvirus, maar waarvan alleen de oppervlakte-eiwitten afkomstig zijn van vogels, dan heb je in principe een virus dat makkelijk van mens op mens kan overgaan. Doordat er geen beschermende antistoffen tegen die oppervlakte-eiwitten in de populatie zijn, kan die griep tot een pandemie leiden”, aldus Osterhaus.


Pas in 1997 ontstond het inzicht dat directe besmetting van mensen door vogels mogelijk is. „We kregen vanuit Hongkong een influenzavirus van een jongetje dat was overleden aan longontsteking. Ze konden het daar niet karakteriseren met specifieke antisera tegen alle menselijke varianten. Dat pikte de test niet op. Wij hebben met een hele set sera tegen de vijftien hemagglutinines en negen neuraminidases gekeken. Het bleek een H5N1 te zijn dat vrijwel identiek was aan een virus dat op dat moment vogelpest veroorzaakte onder vogels in Zuid-China. Alles bij elkaar zijn er toen achttien mensen geïnfecteerd geraakt. Zes overleden er.”


Alle personen die vogelgriep kregen, waren in contact geweest met levend pluimvee op markten. „De autoriteiten in Hongkong besloten alles met vleugels op die markten af te maken. Dat is heel snel gedaan en toen hield het op.” Deze directe besmetting laat zien dat het varken niet nodig is voor het ontstaan van een pandemie. Osterhaus: „Nieuwe combinaties zouden in geval van dubbelinfectie in de mens zelf kunnen ontstaan.”


Op dit moment kan H5N1 zich nog niet gemakkelijk door de bevolking verspreiden. Als het die eigenschap verwerft, kon het wel eens een pandemie veroorzaken die vele miljoenen levens kost, waarschuwen experts.


Katten
Vogelpest geeft in kippen en wilde vogels andere verschijnselen dan bij mensen. „In vogels gaat het virus het hele lichaam door en tast het bijna alle organen aan. Kippen gaan daar heel snel aan dood. Bij de mens veroorzaakt vogelgriep over het algemeen een infectie van de luchtwegen, net als gewone griep. De meesten overlijden aan een ernstige longontsteking.”


Toch is het maar de vraag of de H5N1-variant alleen de longen infecteert. „In Vietnam overleden op een gegeven moment twee kinderen. Ze hadden diarree en coma. Het influenzavirus werd aangetoond in de hersenen en in de darm, terwijl op de longfoto’s van die kinderen niets te zien was. Dat is gek, want dat kan helemaal niet. We onderzoeken alleen kinderen of mensen die een luchtweginfectie hebben. Maar stel dat dit vaker voorkomt -dat weten we niet- dan mis je dit soort gevallen”, aldus Osterhaus. Het verhaal wordt echter nog spannender. „In Thailand zijn ze na een uitbraak van vogelpest dode kippen gaan voeren aan tijgers in een fokcentrum. Op een gegeven moment ging er een aantal dood aan influenza. Toen ze stopten met het voeren, ging die infectie van tijger naar tijger toch door. Dat wordt natuurlijk wel eng.”


In het lab van Osterhaus bleek hetzelfde verschijnsel zich voor te doen in katten. „We namen hiervoor eendaagse kuikens, infecteerden die met het virus en na euthanasie voerden we ze aan die katten. Het interessante is dat het virus dan ook van kat naar kat overgaat, net als bij die tijgers.”


Vervolgens keken de onderzoekers waar het virus terechtkwam. „In de longen vonden we haarden met longontsteking. Maar het zit niet alleen in de longen. Ook de hersenen zitten tjokvol bij die katten. Sterker nog: ook hart, nier, lever, milt en darm.


Dat lijkt een beetje op wat we bij die twee kinderen zagen. Het vervelende is dat we van mensen maar heel weinig autopsiedata hebben. Het zal in de meeste gevallen wel een luchtweginfectie zijn, maar we hebben er geen idee van hoeveel van de menselijke gevallen van vogelgriep daadwerkelijk worden opgemerkt.” Het topje van de ijsberg?


„Dat kan heel goed.”

 ©  Reformatorisch Dagblad

 

EU-landen roepen op tot actie tegen vogelpest.

 

Deskundigen van de 25 EU-landen hebben vandaag opgeroepen tot het bijwerken en actualiseren van de nationale rampenplannen voor vogelpest.

 

Het virus dat momenteel in Azië al menselijke slachtoffers maakt, bekend onder de naam H5N1, is immers zeer besmettelijk, concluderen de afgevaardigden.

Enerzijds moet het plan voorschrijven hoe een eventuele uitbraak van vogelpest bij kippen zo snel mogelijk uitgeroeid wordt. Anderzijds moet er ook in staan dat mensen met risicoberoepen, zoals pluimveehouders, bescherming krijgen. Verder vinden de deskundigen dat er hulp moet worden geboden aan de Aziatische landen die momenteel onder het virus te lijden hebben.

Europees commissaris Kyprianou van Gezondheid riep op tot coördinatie tussen de nationale gezondheidsdiensten. De vrees bestaat dat het virus muteert tot een griepsoort die dodelijk is en de hele wereld over gaat.


 

Publicatiedatum: 22 september 2005
Door: ANP

 

 

Groot alarm om vogelgriep Jakarta.

Van onze correspondent Michel Maas

 

 

JAKARTA – De vogelgriep dreigt in Indonesië epidemische vormen aan te nemen. Woensdag zijn in de hoofdstad Jakarta opnieuw drie mensen met griepverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis. Een tweejarig besmet kind is op dezelfde dag overleden. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft noodmaatregelen afgekondigd die de uitbraak van de ziekte moeten indammen.

 

Yudhoyono heeft aangekondigd dat hij de hulp van buitenlandse deskundigen zal inroepen. Op grote schaal zal pluimvee worden gevaccineerd en geslacht. Mensen die griepverschijnselen vertonen, zullen desnoods gedwongen in een ziekenhuis worden opgenomen.

De regering heeft de ziekenhuizen in het land opgeroepen al hun patiënten te controleren op verschijnselen van de dodelijke ziekte. Vermoed wordt dat in Indonesië mensen aan de ziekte bezwijken zonder dat dat bekend wordt.

 

De aantallen slachtoffers zijn nu nog klein. Zeker vier, en misschien vijf mensen zijn tot dusver overleden aan het beruchte H5N1-virus. De vrees bestaat dat hun aantal echter zeer snel zal toenemen.

In het Sulianti Saroso-ziekenhuis in Jakarta, dat is gespecialiseerd in infectieziektes, liggen al negen patiënten, van wie er twee zeker de vogelgriep hebben. De patiënten zijn afkomstig uit alle delen van de hoofdstad Jakarta en de satellietstad Tanggerang. Zij liepen hun besmetting op verschillende plaatsen op.

De eerste doden, een vader en twee dochters die in juli overleden, waren besmet door de kippen die zij bij hun huis hielden. Een andere bron van besmetting blijken siervogels te zijn. De dierentuin van Jakarta is een nieuwe haard. Wat de eigenlijke bron is, is echter onduidelijk, en dat maakt het bestrijden van de ziekte bijzonder moeilijk, aldus minister van Landbouw Anton Apriyantono.

Hoewel al miljoenen kippen zijn afgemaakt, zijn talloze zieke dieren ongehinderd op de markt terechtgekomen. Controle op slacht en verkoop van kippen is er nauwelijks. Veel pluimveehouders weigeren hun zieke dieren te verbranden, omdat zij daarvoor geen of nauwelijks compensatie krijgen. Indonesiërs aten de mogelijk besmette kippen toch.

Het leek een wonder dat de ziekte, die eerder al tientallen mensen doodde in Vietnam, Thailand en Cambodja, tot voor kort in Indonesië nog geen mensenlevens had gekost, ondanks een grote uitbraak van de griep in 2004. De eerste doden (drie in juli, en een begin september) lijken de voorboden van veel meer.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nu alarm geslagen. Als Indonesië de ziekte niet onder de knie krijgt, is het gevaar niet te overzien. Het griepvirus, dat zich voortdurend verder ontwikkeld, kan in deze vruchtbare omgeving gemakkelijk muteren. De ziekte wordt nu nog uitsluitend van dieren op mensen overgedragen, maar kan veranderen in een ziekte die van mens op mens wordt doorgegeven. Als dat gebeurt zal de griep zich razendsnel over de wereld verspreiden en miljoenen mensenlevens kosten, voorspelt de WHO.

De WHO heeft tienduizend tabletten van een antigriepmiddel naar Indonesië gestuurd. Dat helpt echter alleen mensen die net zijn besmet en nog niet ernstig ziek zijn. In Indonesië wachten de meeste mensen te lang voordat zij naar een dokter of een ziekenhuis gaan, omdat die voor de armen te duur zijn. Vermoed wordt daarom dat al een onbekend aantal mensen thuis aan de ziekte is bezweken.

Minister van Gezondheidszorg Siti Fadila Supari zei woensdagochtend dat er eigenlijk al sprake is van een epidemie. ’s Middags nam zij dat een beetje terug en zei ze dat het nog om ‘verspreide gevallen’ gaat, maar dat het, als het erger wordt, een epidemie kan worden. Duidelijk is hoe dan ook dat het niet bij deze paar doden zal blijven als niet snel rigoureuze maatregelen worden genomen.

De ziekte zal ook niet tot de omgeving van Jakarta beperkt blijven. Een van de patiënten die woensdag in het Sulianti Saroso-ziekenhuis aan de beademingsapparatuur liggen is een medewerker van de bewuste Ragunan-dierentuin in Jakarta. Volgens de Nederlandse directeur Willy Smits kan de vogelgriep binnenkort over grote gebieden van Indonesië worden verspreid door dezelfde trekvogels die de griep naar Ragunan brachten: ‘De trek van de watervogels begint de komende twee weken op gang te komen.’

De angst bij de bevolking begint er woensdag al een beetje in te komen. In Jakarta doen mensen haastig hun siervogels van de hand, zij slachten de huiskippen en eten uit voorzorg al dagen vis in plaats van kip. De griep beperkt zich echter niet meer tot kippen en siervogels. Ook varkens en zelfs vliegen kunnen mensen besmetten, maakten wetenschappers van de Gajah Mada-universiteit in Yogyakarta woensdag bekend.

Bron: de Volkskrant donderdag 22 september 2005.

Vogelgriep kan crisis van jaren dertig veroorzaken.

 

Barst het vogelgriepvirus in alle hevigheid los, dan staat de wereld voor een
ongeziene economische ramp. Dat voorspellen een Brits en een Canadees
onderzoek. Intussen kopen rijke landen als België, Italië, de VS en Australië
massaal niet-geteste vaccins en antivirale middelen in de hoop dat ze iets zullen uithalen als de gevreesde H5N1-pandemie uitbreekt.

 

Indonesië vreest dat het kampt met een epidemie van vogelgriep in Jakarta. Ook Indonesische huisdieren zullen worden gescreend. Gisteren stierf een Vietnamese man aan de vogelgriep. Dat dat virus eraan komt, staat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als een paal boven water. Hoe zwaar het zal toeslaan, is een andere zaak. Twee onderzoeken van Nottingham University Business School en van de Bank of Montreal in Canada voorspellen alvast een economische catastrofe. Groot-Brittannië alleen al zou in het ergste geval 95 miljard pond van het Britse bruto nationaal product (bnp) verliezen, de griep zou er 900.000 banen kosten en een wereldwijde malaise veroorzaken die in de buurt zou komen van de Grote Depressie. Die deed in de jaren dertig van de vorige eeuw het bnp van de VS met 40 procent dalen. Volgens de Britse onderzoekers zou vooral de toeristische industrie het hardst getroffen worden. Een kwart van de bevolking zou worden besmet. Vijftig dagen nadat het virus de Britse kusten zou bereiken, heeft het zich over het hele eiland verspreid.
Op de top van de Verenigde Naties werd er niet gelachen om de dreiging van de griepvariant die de naam H5N1 draagt en nu al in de Oeral, aan de Europese oostgrens, is gesignaleerd. De Amerikaanse president George Bush lanceert alvast een International Partnership on Avian and Pandemic Influenza. Landen als de VS, Groot-Brittannië, Australië, Canada, China en Rusland gaan samen met de agentschappen van de Verenigde Naties hun expertise en informatie bundelen. Verschillende ministers van Volksgezondheid zouden binnenkort daarover samenkomen in Canada.

Bron: De Morgen 24 september

 

Vogelgriep eist zevende mensenleven in Indonesië.

 

JAKARTA – De uitbraak van vogelgriep in Indonesië heeft een zevende mensenleven geëist. Een 23-jarige man bezweek afgelopen donderdag aan de aandoening in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta, maakte de kliniek woensdag bekend.

 

“Hij overleed op donderdag, een dag nadat hij hier was opgenomen”, aldus een zegsman van het ziekenhuis dat gespecialiseerd is in infectieziekten. Indonesië heeft momenteel meer dan zestig gevallen of verdachte gevallen van de vogelgriep bij mensen.

De ziekte heeft meer dan veertig levens geëist in Vietnam, twaalf in Thailand en vier in Cambodja. De vrees is groot dat de ziekte van mens op mens overgedragen kan worden en dat er een epidemie uitbreekt.

Bron: Telegraaf wo 5 okt 2005

 

 

 

 

 

 

‘Spaanse griepvirus kwam van vogels’

 

Gepubliceerd op donderdag 06 oktober 2005

 

Amerikaanse wetenschappers hebben het beruchte Spaanse griepvirus tot leven gewekt.

 

Dat deden ze om meer kennis te vergaren over de gevaren van het huidige vogelgriepvirus, dat een wereldwijde epidemie zou kunnen veroorzaken. Volgens wetenschappers was de Spaanse griep een virus dat bij vogels voorkwam en dat op de mens is overgegaan.

 

Miljoenen doden
Het Spaanse griepvirus behoort tot de ergste pandemieën uit de geschiedenis van de mensheid. In de jaren 1918-1919 stierven naar schatting tussen de 25 en 50 miljoen mensen door dit virus. Ook in Nederland vielen vele tienduizenden slachtoffers.

 

De exacte oorprong van dit zeer dodelijke virus is nooit helemaal opgehelderd, maar wetenschappers van het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) hebben goede redenen om te vermoeden dat het virus oorspronkelijk bij vogels voorkwam en op de mens is overgesprongen. Ze hebben aangetoond dat het virus uit 1918 genetische mutaties heeft ondergaan die sterk lijken op het vogelgriepvirus H5N1 dat in Azië aan tenminste 65 mensen het leven heeft gekost.

 

De onderzoekers vrezen dat de huidige vogelgriepvariant H5N1net zoals bij het Spaanse griepvirus dusdanig kan muteren, dat een variant ontstaat die overdraagbaar is tussen mensen onderling. Zo’n gemuteerde variant zou net zoals vlak na de eerste Wereldoorlog miljoenen doden tot gevolg kunnen hebben.

 

Bevroren longweefsel
De onderzoekers baseren hun bevindingen op een reconstructie van het Spaanse griepvirus, dat in een zwaar beveiligd laboratorium plaatsvond. Daarvoor gebruikten de wetenschappers goed geconserveerd DNA van slachtoffers van de Spaanse griep. Dat was onder meer afkomstig van bevroren longweefsel van een vrouw die in de permafrost van Alaska was begraven.

 

In hun laboratorium reconstrueerden zij aan de hand van weefseldeeltjes de code voor de acht genen van het virus. Die genetische code publiceerden de wetenschappers in het nieuwste nummer van Nature.

Met deze code wisten wetenschappers van het CDC het dodelijke virus te reconstrueren.

 

Daarna besmetten de CDC-wetenschappers muizen, kippenembryo’s en menselijke longcellen met het virus, waarin zij enkele genen hadden vervangen door die van andere griepvirussen. Zo kregen zij inzicht welk gen verantwoordelijk is voor de sterfte bij mensen met het gevreesde virus.

 

De reconstructie van het Spaanse griepvirus riep ook kritiek op vanwege het risico van een fatale uitbraak. Onderzoeker Terrence Tumpey van het CDC onderstreepte tegenover de BBC echter het belang van de studie.

“We achtten het noodzakelijk om het virus te reconstrueren en de experimenten uit te voeren om zo inzicht te krijgen in de biologische eigenschappen die het virus in 1918 zo dodelijk maakte. Met die kennis hopen we middelen te kunnen ontwikkelen die bij een mogelijke toekomstige uitbraak van een gevaarlijke variant ingezet kunnen worden.”

 

© 2005 Planet Internet

07/10 Drie eenden in Roemenië dood door vogelpest.

 

In het oosten van Roemenië zijn drie tamme eenden bezweken aan vogelpest, zo is vrijdag bekendgemaakt.
Het is nog niet zeker of de dieren waren besmet met het vogelpestvirus H5N1, dat op mensen kan worden overgebracht, maar de Roemeense autoriteiten hebben het sterke vermoeden dat dit wel zo is. Het zou in dat geval voor het eerst zijn dat het virus H5N1 in Europa is gesignaleerd.
De dode vogels werden eind september gevonden in het dorp Ceamurlia, in de Donau-delta. In een laboratorium in Boekarest werd vastgesteld dat de eenden waren overleden aan vogelpest en in een Brits lab wordt momenteel onderzocht met welk type virus ze waren besmet. De uitslag van dit onderzoek wordt binnen enkele dagen verwacht. Inmiddels zijn bijna alle tamme kippen en eenden in het dorp afgemaakt. Ook is er een verbod ingesteld op het vervoer van pluimvee en is de bewegingsvrijheid van de bewoners van Ceamurlia beperkt. In de hele Donau-delta geldt een jachtverbod. In een aantal Europese landen geldt een gehele of gedeeltelijke ophokplicht voor pluimvee uit vrees voor besmetting van de dieren met H5N1, dat in Azië aan miljoenen dieren en tientallen mensen het leven heeft gekost. De vrees bestaat dat het virus zodanig zal muteren dat het overdraagbaar wordt van mens op mens, met een wereldwijde vogelpestpandemie als gevolg.

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Eerste gevallen van vogelgriep in Roemenië.

 

08/10/2005 

 

In Roemenië zijn de eerste gevallen van vogelgriep vastgesteld. Bij onderzoek in het lab werden bij drie dode eenden antistoffen van de gevaarlijke vogelpest ontdekt. Dat deelde de minister van Landbouw Gheorghe Flutur vrijdagavond op de Roemeense televisie mee. Daarmee heeft de besmettelijke ziekte voor de eerste keer Europa bereikt nadat het virus wekenlang sluimerde in Rusland en Kazachstan.

 

 

Een crisisteam werd samengesteld, luidt het. Ceamurlia de Jos in het district Tulcea in de Donaudelta werd in quarantaine geplaatst. In de afgelopen maanden werden in totaal 7.000 gestorven vogels, uitsluitend trekvogels, in Roemenië op het vogelgriepvirus getest. Slechts in deze drie gevallen werden antilichaampjes van de vogelgriep ontdekt, luidt het. Stalen worden naar Londen gestuurd, om het vogelgriepvirus te laten vaststellen.

 

In de hele Donaudelta geldt er een jachtverbod. Volgens het ministerie van Landbouw hebben geïnfecteerde trekvogels uit het oosten het griepvirus het land binnengebracht. Roemenië heeft sinds weken de invoer van gevogelte uit 15 landen verboden. Ook aan de grensovergangen is de controle verscherpt.

 

De Raad van Europa heeft donderdag van zijn lidstaten een nauwe samenwerking in de strijd tegen de dodelijke vogelgriep gevorderd. De meeste landen zijn er niet op voorbereid een mogelijke uitbreiding van de pandemie te voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor een mogelijke mutatie van het virus. Daardoor wordt het ook van mens tot mens overdraagbaar. De Verenigde Naties had in augustus de vrees geuit dat de vogelgriep door trekvogels naar het Midden-Oosten, Europa, Azië en Noord-Afrika kon verspreid worden.

 

 

De vogelgriep kostte sinds zijn uitbraak eind 2003 in Zuidoost-Azië aan meer dan 60 mensen het leven.

Bron: Belga

 

 

 

Vogelgriepvirus strijkt neer in Turkije.

 

09/10/2005 

 

Ongeveer tweeduizend vogels zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Turkije overleden aan de vogelpest. Dat heeft de tv-zender CNN-Turk zaterdag gemeld. Het zou gaan om kalkoenen op een boerderij in een dorp in de buurt van Balikesir in West-Turkije. De zender baseert zich op een uitspraak van een provinciefunctionaris.

 

De Turkse autoriteiten hebben intussen de controle verscherpt. Dat heeft het Turkse persagentschap Anatolie zondag gemeld. Volgens de burgemeester van Kiziksa, waar de kwekerij is gevestigd, zal al het gevogelte in de regio worden geslacht. Ook loslopende honden zullen uit voorzorg worden afgemaakt.

 

“Wij zijn ongelukkig genoeg geconfronteerd met vogelgriep, maar de situatie is onder controle”, zei de Turkse minister van Landbouw Mehdi Eker zaterdag. Hij verzekerde dat “alle maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Er is geen reden tot ongerustheid”, voegde hij er aan toe.

 

Bron: Belga/Novum/AP

Minder gevaarlijke variant vogelgriep in Colombia.

 

11/10/2005 

 

De vogelgriep is uitgebroken op verschillende kippenboerderijen in Colombia, al is het een minder gevaarlijke variant van de vogelgriep voor de mensen. De boerderijen in de centraal gelegen provincie Tolima zijn in quarantaine om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, zeiden gezondheidsspecialisten maandag. Om geen onnodige paniek te veroorzaken, benadrukte de minister van Landbouw Felipe Arias dat het niet gaat om het virus dat dodelijke slachtoffers maakte in Azië.

Het gaat om de H9-variant van de vogelgriep. Die is minder gevaarlijk voor mensen dan H5N1, het virus dat verspreid is in Azië.
Maar ook de H9-variant kan griep veroorzaken bij mensen en omdat de besmette dieren niet altijd sterven is het ook moeilijker op te sporen en kan het zich makkelijker verspreiden.

 

Bron: Belga

 

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar vogelgriep 2

 

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar vogelgriep 3

 

Wat is vogelgriep ?